Platform over gevels, glas & daken
3D-software: meer efficiëntie, vertrouwen én zekerheid
Marc Vorsselmans voor zijn gloednieuwe kantoorruimten en productiehal in Loenhout, genaamd Evergreen.

3D-software: meer efficiëntie, vertrouwen én zekerheid

Al meer dan 45 jaar is Limeparts-Drooghmans gespecialiseerd in het realiseren van hoogwaardige geventileerde gevelsystemen. Begin dit jaar werd definitief afscheid genomen van ontwerpen op het tweedimensionale vlak. Elk project wordt sindsdien geëngineerd in HiCAD 3D-software van waaruit rechtstreeks het omvangrijke productieapparaat wordt aangestuurd. De gloednieuwe kantoorruimten en productiehal van Vorsselmans in Loenhout, genaamd Evergreen, hadden de primeur.

Een visionair zei ooit: goed design is niet hoe iets eruitziet, goed design is hoe iets werkt. Hoe iconisch onze innovatieve gevelbekleding er ook uitziet, achter de façades schuilt immens veel functionaliteit. Aan het woord is Anthony Verrienti, Key Accountmanager bij Limeparts-Drooghmans. “Onze engineeringsafdeling vormt de spil in het vertalen van het ontwerp van een architect tot een maakbaar en esthetisch fraai eindresultaat. Omdat we vanuit de markt steeds meer vragen kregen om met BIM te gaan werken, hebben we geïnvesteerd in de 3D-software HiCAD van ISD Benelux.”

Productie aansturen

Limeparts-Drooghmans werkt nu sinds een jaar met HiCAD. Volgens de engineeringsafdeling is het een heel uitgebreid programma dat volledig naar eigen wens ingericht kan worden. “Het maken van een 3D-opzet kost misschien iets meer tijd ten opzichte van voorheen een studie in 2D, maar na goedkeuring van de plannen kunnen we rechtstreeks vanuit HiCAD de productie aansturen. We hoeven geen vertaalslag meer te maken in een ander programma. Daar zit absoluut de grote winst. Zo kunnen we voortaan ook zonder problemen verschillende projecten gelijktijdig door de fabriek laten lopen, omdat ze elkaar niet storen in de workflow. Er komt geen productietekenwerk meer aan te pas. Dat maakt dat we ook veel efficiënter kunnen produceren.”

Omdat Limeparts-Drooghmans vanuit de markt steeds meer vragen kreeg om met BIM te gaan werken, is geïnvesteerd in de 3D-software HiCAD van ISD Benelux.

Punchart

Evergreen is het eerste project dat door Limeparts-Drooghmans volledig in HiCAD is uitgewerkt. Het nieuwe hoofdkantoor van Vorsselmans in Loenhout is gesitueerd voor een bos. “Om het bos terug zichtbaar te maken, is gekozen om met punchart het bos op de aluminium gevelcassettes te projecteren”, zegt Anthony Verrienti. “De 3D-uitvoeringstekeningen vormden voor ons een goede basis om in HiCAD de gevelcassettes te kunnen modelleren en deze vervolgens weer te integreren in het 3D-model van de opdrachtgever voor clashcontrole en goedkeuring. Onder het mom van ‘what you see is what you get’ ziet de klant op voorhand al hoe zijn gevel eruit zal zien en hoe alle elementen op elkaar aansluiten.”

Leertraject

Van het opzetten van een model tot het in productie geven van stukken, alles gebeurt voortaan geïntegreerd in HiCAD bij Limeparts-Drooghmans. De engineeringsafdeling is heel tevreden tot op heden. “Ontwerpen in 3D vraagt om een andere mindset dan dat we tot op heden gewend waren in 2D. Voor onze tekenaars komen er heel veel zaken samen, ze moeten de overstap van 2D naar 3D maken, moeten nieuwe software aanleren, enz. Het is een heel leertraject geweest. Maar inmiddels hebben we de software aardig onder de knie en zijn we op het punt dat we soms ‘vastlopen’. Dan kloppen we aan bij de leverancier van HiCAD, ISD Benelux. Zij zijn heel toegankelijk, denken mee in oplossingen en gaan desnoods functionaliteiten op maat configureren. Dat werkt heel prettig.”

De overstap naar HiCAD en in het bijzonder 3D-modelleren biedt opdrachtgevers van Limeparts-Drooghmans meer zekerheid, volgens Anthony Verrienti. “In feite hebben we het gebouw al een keer gemaakt, weliswaar digitaal. Als we dan effectief op de werf beginnen gaan we het voor een tweede keer maken. Er zijn geen verrassingen achteraf en dat geeft vertrouwen en zekerheid.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details