Platform over gevels, glas & daken
380 kombuisramen voor AP Hogeschool met precisie gebogen
De groeiende AP Hogeschool Antwerpen trekt naar een nieuwe wijk, niet zo ver van haar andere campus op Spoor Noord.

380 kombuisramen voor AP Hogeschool met precisie gebogen

Bij Brouwers Algemene Buigwerken in Herentals (B) weten ze als geen ander hoe veeleisend architecten en verwerkers kunnen zijn. Maar toch garandeert de specialist in het buigen van vooral complexe extrusieprofielen een snelle, efficiënte en betrouwbare opvolging van elk project. Zo stond de buigspecialist onder meer garant voor het precisie buigwerk van de ruim 380 stuks ‘kombuisramen’ voor de nieuwe hightech campus van de AP Hogeschool in hartje Antwerpen.

De kombuisramen klaar voor montage.

De groeiende AP Hogeschool Antwerpen trekt naar een nieuwe wijk, niet zo ver van haar andere campus op Spoor Noord. Op het nieuwe Hallenplein in de voormalige Slachthuiswijk wordt gebouwd aan een nieuwe bijna-energieneutrale campus voor zo’n 2.500 studenten. Er komt een nieuwe toren en daarnaast hergebruikt de hogeschool de bestaande loodsen, goed voor 22.000 m² en een investering van 77 miljoen euro. De nieuwe campus is het eerste van vele projecten die er de komende jaren voor zullen zorgen dat de hele omgeving een bruisende, groene wijk wordt. Een gemengde woonbuurt waar behalve voor onderwijs ook plaats is voor ontspanning, creativiteit, innovatie, lokale handel en cultuur.

Delicaat buigwerk

Opvallend detail aan het ontwerp van de nieuwe campus zijn de vele kombuisramen in het gebouw, 380 stuks in totaal! Aannemer Group Ceyssens deed een beroep op Brouwers Algemene Buigwerken om deze delicate klus te klaren. “Het raam heeft niet alleen de vorm van een kombuisraam, maar het glas wordt ook nog eens op een afwijkende manier gemonteerd: het wordt op het kozijn gekleefd in plaats van met een glaslat erin geplaatst”, legt zaakvoerder Edsko Brouwers uit. “De profielen worden zacht ingerold door Schüco met een isolator, wij buigen deze vervolgens in een buitendiameter van 610 mm. Een secuur werkje, vooral omdat er niet met glaslatten wordt gewerkt. Wij hebben de knowhow en kennis in huis om deze ramen in een relatief kleine radius volledig ‘rimpelloos’ te walsen.”

Brouwers Algemene Buigwerken heeft de profielen voor de kombuisramen in een buitendiameter van 610 mm gebogen.

Diverse radii

Met bijna dertig jaar ervaring in de buigsector maken architecten het Brouwers Algemene Buigwerken niet snel moeilijk, ook al bedenken ze de meest spectaculaire vormen. “Wij gaan verder waar anderen stoppen”, benadrukt Edsko. “Vooral als het wat complexer wordt, vinden wij het interessant, zoals de kombuisramen voor de AP Hogeschool. Maar we mogen ons gelukkig prijzen met nog veel meer mooie opdrachten. Zo zijn we nu voor een klant bezig met een precisieklus voor een project in Londen. Hiervoor buigen we een groot aantal dunwandige regelprofielen in verschillende radii. Er zijn niet veel buigers die dat kunnen walsen. En dan wordt het voor ons juist interessant.” In een volgende editie alle details over dit aansprekende project.

Het ontwerp telt in totaal 380 stuks kombuisramen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details