Platform over gevels, glas & daken
2030 zijn wij
(Beeld: Ron Jacobs)

2030 zijn wij

De boodschap van haast maken in de transitie spreekt mij wel aan, het mag allemaal wel wat sneller gaan gebeuren. Tegelijkertijd besef ik ook dat je nu eenmaal niet alle processen in een paar jaar tijd kunt veranderen en dit op een manier dat alle partijen in de keten precies weten hoe men zinvol kan bijdragen.

Er zijn mensen die zeggen dat hergebruik slechts kan slagen als het geld opbrengt. Het zou zomaar kunnen dat niet iedereen de restwaarde kent van bepaalde materialen en dat TCO wat onderbelicht wordt als men stuurt op kosten alleen. En wat is waardecreatie vanuit verschillende disciplines en sociale relevantie bekeken?  Er zijn ook mensen die resoluut een andere aanpak bepleiten en zeggen dat je moet doen wat nodig is. Wij zitten in deze mindset, gesterkt door de wetenschap dat onze vliesgevelsystemen in staal al meer dan een halve eeuw onze basis vormen en deze door het NIBE worden beoordeeld als ‘beste keuze’ in hun segment. Het hergebruikpotentieel was één van de zwaar wegende factoren. Alleen dat waren we niet gewend met al dat ontwikkelen voor de lange termijn. Diverse samenwerkingen met universiteiten en onderzoeksteams hebben een roadmap opgeleverd waarin wij onze systemen voor meerdere gebruikscycli kunnen aanbieden.

En toen stonden we voor een beslissingsmoment. Gaan we alleen door met een marktontwikkeling of betrekken we alle stakeholders in het proces? Het antwoord ligt voor de hand. De architecten waarmee wij intensief samenwerken, maar ook de bedrijven aan het eind van de keten zagen de kansen liggen. Wij moesten alleen de stakeholders aan de verwerkende kant, dicht bij ons, meenemen in het verhaal. Dat hebben wij inmiddels kunnen regelen en er is een begin van een coöperatieve club samenwerkende partners die totaaloplossingen ontwerpen, bouwen, onderhouden en weer terugnemen. Wij hebben dit initiatief Harvest Bay genoemd, mede met het oog op een verregaande digitalisering van de processen.

2030 zijn wij dus. Velen met mij hebben dan een afspraak met de nieuwe generatie die zich nu aan het klaarstomen is. Sommigen net uit de schoolbanken, misschien wel met een stevige kennis over Ex’Tax op zak, anderen met hun eerste werkervaring en een grote dosis verwondering waarom dit zo uit de hand is gelopen. Aan ons om een begin te maken met wat nodig is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details