Platform over gevels, glas & daken
100% circulaire én biobased gevelbekleding in trek
Onlangs is Kerloc toegepast als buitengevel van een appartementencomplex in Den Bosch.

100% circulaire én biobased gevelbekleding in trek

Vanaf 2030 moet de CO2-uitstoot in de bouw met 49 procent zijn afgenomen vergeleken met 1990. Duurzame materialen helpen daarbij. Martens keramiek bv uit Dinteloord ontwikkelde Kerloc Circular Ceramics: keramische gevelbekleding, gemaakt door het verstenen van hout. Er is veel interesse voor dit circulaire en biobased product. Onlangs is Kerloc toegepast als buitengevel van een appartementencomplex in Den Bosch. 

Begin september ondertekenden de nieuwe huurders van de kleinschalige woonvorm WonenZoals hun huurcontract. Achttien jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen. Ze hebben hun eigen appartement én twee gemeenschappelijke ruimten. Er is 24-uur zorg. 

WonenZoals is een ouderinitiatief, uitgevoerd met BrabantWonen en Hendriks Coppelmans Bouwgroep. Ze kozen voor nul-op-de-meter-woningen met hoge isolatiewaarden, een warmtepompinstallatie en hergebruik van regenwater. En duurzame materialen. De buitengevel is opgebouwd met een HSB-achterconstructie en Kerloc-gevelplaten. Resultaat is een geventileerde gevelbekleding die het complex een duurzaam en onderscheidend uiterlijk geeft. 

Kerloc Circular Ceramics: keramische gevelbekleding, gemaakt door het verstenen van hout.

Uniek en milieuvriendelijk procedé

Kerloc is een uitvinding van Martens keramiek. Verkoopleider Alexander Hooijmaaijers: “We begonnen in 2018 letterlijk met een kom en een keukenmixer. Om het hout te verstenen, voegden we in ons lab natuurlijke mineralen en water toe aan houtvezels. Net zolang totdat we de juiste mix hadden gevonden waarmee het versteningsproces goed op gang komt.” 

Bij de productie komt er geen oven aan te pas. “Dit scheelt stookkosten én verlaagt de CO2-emissie tijdens productie. In plaats daarvan vormen we het mengsel op een lopende band en onder lage druk tot een plaat. Daarna zagen we de plaat op maat en brengen we een kleurvaste minerale coating van KEIM aan. Er is keuze uit diverse kleuren. Voor snelle montage boren we de platen alvast voor.” 

Kerloc is inmiddels op grote schaal beschikbaar voor het realiseren van onder meer ventilerende gevelbekleding met brandklasse A2. Andere toepassingen volgen. “De levensduur is tenminste vijftig jaar. Daarna nemen we de gevelplaten terug en gebruiken deze volledig voor het produceren van nieuwe Kerloc-platen. Geen afval dus!” 

Kerloc is inmiddels op grote schaal beschikbaar voor het realiseren van onder meer ventilerende gevelbekleding met brandklasse A2.

Kleine footprint

Kerloc is honderd procent circulair én biobased, met als basis restafval uit land-, tuin- en bosbouw. Hooijmaaijers: “Op dit moment gebruiken we Nederlandse populieren die plaatsmaken voor wegenbouw. Zo geven we deze reststroom nieuwe waarde. Toch onderzoeken we ook of we andere reststromen kunnen gebruiken, zoals bermgras. Zo wordt de footprint van Kerloc nog kleiner.” De bermgras-panelen worden getoond in ‘The Exploded View’ tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Daarna verhuist dit circulaire en biobased huisontwerp naar de Floriade. 

Kerloc is honderd procent circulair én biobased, met als basis restafval uit land-, tuin- en bosbouw.

Innovatieve marktspeler

Martens keramiek bv produceert en vermarkt keramische bouwproducten onder de merknaam Kerloc. Door steeds te zoeken naar nóg slimmere procedés, nóg duurzamere materialen en kansrijke toepassingen helpt het bedrijf mee aan een duurzame toekomst. Martens keramiek is onderdeel van de Koninklijke Martens Groep. Dit toonaangevende familiebedrijf, opgericht in 1881, is verder actief in het produceren en verhandelen van kunststof- en betonleidingsystemen, betonverharding en betonelementen. Martens Groep verzorgt ook het horizontaal en verticaal transport. Martens staat bekend als koploper in innovatieve verduurzaming van de productieketen. Het bedrijf ontving hiervoor ‘De Groene Pluim’, de onderscheiding voor duurzaam ondernemen. “De activiteiten van Martens keramiek sluiten hier perfect op aan,” concludeert Hooijmaaijers.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details