Platform over gevels, glas & daken
Tripolis-Park: liggende wolkenkrabber omarmt monumentale torens

Tripolis-Park: liggende wolkenkrabber omarmt monumentale torens

De Amsterdamse Zuidas is weer een markant object rijker. Twee van de drie monumentale torens van het voormalige Tripolis-complex zijn gerenoveerd en deels ingepakt met een liggende wolkenkrabber parallel aan de A10. Een knap staaltje vakwerk van Rollecate, die oud en nieuw op een doeltreffende wijze met elkaar wist te verbinden. Het beoogde beeld van Winy Maas van architectenbureau MVRDV van een vliesgevel die de kozijnen doorklieft, komt optimaal tot zijn recht. En aan de zijde van de A10 is door ‘Het Venster’ zelfs zicht op de oudbouw uit de jaren negentig die in 2019 een gemeentelijke monumentenstatus verwierf.

De liggende wolkenkrabber omarmt en beschermt als het ware de iconische torens. “Het ontwerp van een lange uitgestrekte wand is niet toevallig gekozen”, zegt Erik Beekman, Commercieel Technisch Adviseur bij Rollecate. “Langs de hele Zuidas zie je de hoogte van de gebouwen aflopen. Vanwege Schiphol is de hoogte beperkt. Om zo’n ontwikkeling commercieel interessant te maken, is het van belang om zoveel mogelijk vloeroppervlakte te creëren. Als het niet in de hoogte kan, zal je dus de breedte in moeten. En dat is hier gebeurd.” In totaal is er zo’n 45.000 m2 aan vloeroppervlakte beschikbaar in de gebouwen waarin start-ups, scale-ups en grote bedrijven sinds 2023 kantoor houden.

Pre-productie

Rollecate is al vanaf het prille begin door hoofdaannemer G&S Bouw betrokken bij de plannen. “Wij hebben in feite de hele ontwikkeling meegemaakt. Aanvankelijk stond de liggende wolkenkrabber zelfs op een compleet andere plek. De huidige situering parallel aan de A10 is dan ook een goede keuze geweest”, vindt Erik. “De 12-laagse nieuwbouw maakt het achterliggende gebied geluidsluw en heeft het getransformeerd tot een ideaal verblijfsgebied om te wonen, recreëren en te ontspannen.” Hier is echter een behoorlijk intensief ontwerp- en ontwikkeltraject aan vooraf gegaan. De herontwikkeling is op 17 februari 2020 gestart en heeft zo’n 3,5 jaar in beslag genomen. “De nieuwbouw leunt deels op een parkeergarage en is volledig opgetrokken uit een staalconstructie.   

Het gebouw is vrij laat ‘verstijfd’ met beton, wat maakte dat wij pas konden starten met de montage van de gevelelementen toen het gebouw hoog was. Omdat we lang niet zo snel kunnen produceren als monteren, betekende dat dus dat we flink wat elementen moesten pre-produceren. Het logistieke plaatje moet dan wel kloppen, want de elementen die als eerste zijn geproduceerd werden als laatste gemonteerd.”

1.100 gevelelementen en meer

De langgerekte wolkenkrabber is door Rollecate gedicht met 1.100 Schüco-gevelelementen voorzien van triple beglazing. “In totaal goed voor zo’n 13.110 m2, waarvan 2.235 m2 gesegmenteerd uitgevoerd met een standaardbreedte van respectievelijk 3.600 mm en 1.800 mm. Voor het atrium, aan de A10 ook wel Het Venster genoemd, hebben we 3.543 m2 aan Schüco-vliesgevels gerealiseerd met dubbel glas voorzien van 22 stuks elektrische ventilatieramen”, somt Erik op. En dat was nog niet alles, want ook aan de oudbouw heeft Rollecate een aanzienlijke bijdrage geleverd. “De twee torens T 200 en T 300 zijn eerst volledig gestript tot op de betonconstructie en vervolgens voorzien van een nieuwe buitengevel van hout met daarin aluminium Schüco AWS 70-kozijnen voorzien van triple glas. We hebben gezorgd voor een stelkozijnloze aansluiting door middel van een 3D-verankering. Daarmee waren we in staat om de 4.536 m2 aan kozijnen exact op maat te stellen en dat resulteert in een mooi strak gevelbeeld.” Rollecate had bij de kozijnen ook te maken met een twist in de maatvoering. “Elke verdieping kraagt 5 centimeter uit, een verschil dat wordt opgevangen in de kozijnen. Dat resulteert op elke verdieping in afwijkende puimaten. Gecombineerd met een waaier aan kleuren (22 stuks in totaal, red.) maakte dat van de 1.622 kozijnen we nergens een grotere serie hadden dan twee stuks. Het gebouw is verticaal opgedeeld in kleur, terwijl we horizontaal monteerden. Dat maakte de logistiek er ook niet makkelijker op.”

Unieke detaillering

Het idee van de architect was om de vliesgevel van de nieuwbouw optisch dwars door de kozijnen van de oudbouw te laten lopen. “De uitdaging was hier natuurlijk om dit alles wind- en waterdicht te maken”, zegt Erik. “Elk gebouw heeft zijn eigen fundament, waarbij we ook rekening moesten houden met alle zettingsverschillen. De staalconstructie van de nieuwbouw gedraagt zich anders dan de structuur van de bestaande torens. Dilataties waren onvermijdelijk, maar mochten niet als zodanig opvallen. De uitdaging was om de bewegingen goed op te kunnen vangen zonder dat je de schuivende delen ziet. En dat alles moet dan ook nog wind- en waterdicht zijn. Kortom, een complexe puzzel. De architect was bereid om mee te denken, maar hield wel vast aan de belijning. We hebben zorgvuldig alle details doorgesproken en zijn uiteindelijk tot een passende oplossing gekomen naar ieders wens, die ook maakbaar was. Zo is de vliesgevel aan de staalconstructie van de nieuwbouw opgehangen en slechts op windlast horizontaal verankerd met de oudbouw. Zodoende kunnen zettingen verticaal worden opgevangen. Dat geldt ook voor de punten waar de vliesgevel op het dak van de bestaande torens aansluit. Voor het beoogde beeld hebben we de kozijnen opgesplitst. Het zijn in feite twee kozijnen, die ogen als één doorlopend kozijn tussen binnen en buiten.”

Rollecate heeft daarnaast nog 70 stuks kozijnen met shadowboxpaneel en plaatwerk manchet geleverd als gevelbekleding voor de vloerrand en 453 m2 kozijnen in de cupola’s op het dak van de torens, waarvoor Aldowa de bekleding heeft verzorgd. Ook de profielstalen puien ter plaatse van de twee entrees in de torens komen uit de koker van Rollecate. Neemt niet weg dat de gebouwen in principe worden ontsloten via het atrium. Hier zijn de liften en loopbruggen gesitueerd voor een optimale verbinding tussen oud- en nieuwbouw over alle verdiepingen. Het atrium heeft een enigszins futuristische aanblik met veel glas, spiegels en metalen panelen voor de wanden en plafonds van Panelen Holland en Sorba. Het vormt een mooi contrast met de klassieke houten gevelbekleding van de oudbouw. Tripolis-Park is eind 2023 opgeleverd en bruist als nooit tevoren. Alleen de laatste toren T 100 moet nog herontwikkeld worden. “We hopen dat we ook die opdracht toegewezen krijgen”, zegt Erik tot besluit.

Bouwinfo

Tripolis Park, Amsterdam 

Opdrachtgever: 

Flow Real Estate

Architect: 

MVRDV

Aannemer:
G&S Bouw

Gevelbouwer:
Rollecate

Systeemleverancier:
Schüco Nederland

Leverancier panelen:
Panelen Holland

Gevelbekleding: 
Aldowa 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten