Platform over gevels, glas & daken
Impact Europese duurzaamheidsrichtlijn
Henk Zoontjens, directeur VMRG.

Impact Europese duurzaamheidsrichtlijn

Europa rolt een hoop afkortingen uit over ons uit, zoals CSRD, ESG en ESRS. De kans is groot dat u er nog nooit van gehoord heeft, maar wellicht heeft u ze al eens voorbij zien komen. Al deze afkortingen hebben te maken met duurzaamheidsrapportage.

Vanaf 2024 zijn alle beursgenoteerde bedrijven en grote ondernemingen verplicht verslag uit te brengen over duurzaamheidsbeleid en -prestaties. Het gaat daarbij over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Dit is een direct gevolg van de Europese richtlijn “Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Een bedrijf wordt volgens de CSRD als ‘groot’ beschouwd als het aan twee van de volgende drie criteria voldoet:

1. Het bedrijf heeft 250 of meer medewerkers.

2. Het balanstotaal bedraagt meer dan 25 miljoen euro.

3. De netto-omzet bedraagt meer dan 50 miljoen euro.

In de CSRD komen drie gebieden aan bod: Environment (milieu), Social (sociaal), en Governance (bestuur), ook wel ESG genoemd.

Het gebied “Milieu” concentreert zich op de ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld met betrekking tot CO2-uitstoot, watergebruik en afvalbeheer. Het gebied sociaal draait om de relatie van een bedrijf met zijn werknemers, klanten, leveranciers en de bredere gemeenschap. Voorbeelden zijn werkomstandigheden, diversiteit, mensenrechten en bijdragen aan de gemeenschap. Het gebied Bestuur beoordeelt hoe een bedrijf wordt bestuurd. Het omvat thema’s als bedrijfsethiek, transparantie en de structuur van het bestuur, waardoor een onderneming ethisch, transparant en verantwoordelijk opereert.

ESG biedt een kader voor bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen te beoordelen en te verbeteren, terwijl CSRD specifieke eisen stelt aan de rapportage van deze inspanningen. Het uiteindelijke doel is dat de bedrijven hun impact op de wereld kunnen verbeteren. ESG en CSRD bieden hiervoor de benodigde inzichten.

De richtlijnen van ‘European Sustainability Reporting Standards’ (ESRS) geven aan wat u precies over deze gebieden moet rapporteren, zodat elk bedrijf dit op een uniforme manier doet. 

De naleving van de CSRD is verplicht. Het niet of onvoldoende naleven van de CSRD kan financiële gevolgen hebben. Bedrijven die niet rapporteren, kunnen boetes opgelegd krijgen.

Zoals aangegeven, geldt de CSRD-wetgeving voor grote bedrijven. Dat wil niet zeggen dat deze wetgeving kleinere (MKB)-bedrijven niet raakt. Door de verantwoordelijkheid in de keten kunnen ook MKB-bedrijven hiermee te maken krijgen. Een voorbeeld van deze ketenverantwoordelijkheid zien we al in het geval van veiligheid, waarbij voor projecten door opdrachtgevers en aannemers een bepaald niveau op de veiligheidsladder wordt vereist.

Hierdoor krijgt de duurzaamheidsrichtlijn een veel grotere impact dan tot nu toe is voorzien. De eerste bedrijven in de gevelbranche zullen op korte termijn met deze Europese regelgeving geconfronteerd worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten