Platform over gevels, glas & daken
Gelijk speelveld voor alle materialen gebaseerd op prestaties
Henk Zoontjens, directeur VMRG.

Gelijk speelveld voor alle materialen gebaseerd op prestaties

De VMRG staat voor een gelijk speelveld van alle materialen op basis van prestatie-eisen. Binnen onze sector worden naast metalen steeds meer andere materialen toegepast en/of geïntegreerd in de gevels. Bedrijven binnen onze sector kiezen ervoor om onafhankelijker te worden van fluctuaties in de markt, en kiezen ervoor om producten van verschillende materialen aan te bieden als aluminium, staal, kunststof en zelfs biobased materialen, afhankelijk van waar de kracht en sterkte van deze materialen optimaal worden benut. Door de jaren heen is inmiddels de nodige kennis en ervaring opgedaan met deze producten in onze sector. Deze diversiteit aan materialen stelt de sector in staat om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden, zonder concessies te doen aan prestaties. Toch zie ik deze ontwikkeling niet direct terug bij overheden en andere sectoren. 

Er worden partijen bij elkaar gezet die maar een beperkt deel van de industrie vertegenwoordigen, om vervolgens beslissingen te nemen die bepaalde materialen, mijns inziens, onterecht bevoordelen. Een voorbeeld hiervan is dat in de Nationale Aanpak Biobased bouwen, waar brancheverenigingen die de bouwmaterialen industrie vertegenwoordigen, nauwelijks zijn betrokken. Dit leidt tot ongebalanceerde beslissingen, met als gevolg het risico op polarisatie. Wanneer belangrijke spelers aan tafel ontbreken, ontstaat er geen volledig beeld van de markt en de mogelijkheden, wat de besluitvorming scheef kan trekken. 

Zoals ook de Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) stelt: “De rol van de overheid bestaat uit doelen stellen, belemmeringen wegnemen middels wetgeving en beleid te stimuleren waar nodig. In de Aanpak Biobased Bouwen worden doelen en middelen door elkaar gehaald”. Hier ben ik het volledig mee eens. Biobased bouwen is, net als alle andere innovaties bij andere materialen zoals metalen, een middel om te gaan naar een duurzame samenleving en CO2 terug te dringen. Het is echter belangrijk dat biobased bouwen niet wordt voorgetrokken zonder duidelijke prestatiecriteria, zodat alle materialen eerlijk beoordeeld kunnen worden.  

Helaas zien we dit beleid ook terug in de vergelijking van de milieuprestaties van bouwproducten, zoals in de daarvoor aangewezen Bepalingsmethode. Door de aanscherping van de milieuprestaties-eis worden bepaalde materialen bewust gestimuleerd en als zodanig beter gepositioneerd. Voorkeursregelingen zoals vergoeding Biobased bouwen milieuverklaringen NMD worden geïntroduceerd. Dit zijn stimuleringen op basis van voorkeuren en niet op prestaties! Een scheefgroei die op termijn kan leiden tot een verstoorde marktwerking. 

Uiteindelijk zullen we alle materialen nodig hebben, willen we voldoen aan de uitdagingen die voor ons staan, zonder de natuurlijke grondstoffen onnodig uit te putten. Verbinding is hierin het sleutelwoord om eerder genoemde polarisatie tegen te gaan.  

Laten we streven naar een constructieve dialoog waarin alle industrieën, zowel traditioneel als innovatief, hun bijdragen kunnen leveren. Nogmaals, we hebben bestaande industrie én de nieuwe industrie rondom Biobased materialen hard nodig. Alleen samen bereiken we de benodigde kwaliteit, het tempo en de leveringszekerheid van bouwmaterialen in de toekomst. Laten we met z’n allen aan boord blijven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?