Als mij wordt gevraagd naar mijn inzichten in circulair bouwen, dan moet ik aan Loesje denken: waarom afval produceren, als het toch wordt weggegooid? Zijn we met z’n allen in staat, om al het afval dat we produceren, weer te hergebruiken, klimaatneutraal, en dat in een eindeloze cyclus? Hoe mooi zou dat zijn? Denk eens aan de eindeloze voordelen, van het mogen blijven consumeren, het blijven produceren om te kunnen consumeren, het geld verdienen tijdens het produceren om te kunnen consumeren, het kunnen voorzien in ons levensonderhoud door het geld wat we verdienen tijdens het produceren om te kunnen consumeren, en ga zo maar door. Of zoals Loesje zegt: soms werkt het dus wel, om in kringetjes te denken.
Zijn wij als gevelbouwers in staat, om een eindeloze cyclus op gang te brengen, waarbij al het afval dat wij produceren, niet meer wordt weggegooid? Maar ook de gevel aan het einde van zijn levensduur niet meer als afval wordt gezien? Natuurlijk! Natuurlijk is dat mogelijk, maar helaas ontbreekt het nog steeds aan de noodzaak. Helaas ontbreekt het nog steeds aan urgentie, om nu, vandaag, met elkaar het verschil te gaan maken. Zolang de gevelindustrie niet wordt gedwongen om vandaag stappen te maken, en het nog steeds ‘goedkoper’ is om een ‘standaard’ gevel te verkopen, zal deze transitie veel en veel te langzaam gaan. Waarom wachten tot 2030 met 50% minder uitstoot? Waarom wachten tot 2050 met Europa CO2 neutraal?
Ik breek een lans om per 2030, ALLE gevels in Europa, 100% CO2 neutraal en circulair te bouwen. En laten we ontwikkelaars belonen die nu al CO2 neutraal en circulair willen ontwikkelen, en zo CO2 neutraal bouwen aantrekkelijker wordt dan standaard bouwen. We hebben gezien hoe snel de mens zich aan kan passen aan veranderende omstandigheden als gevolg van een pandemie of een dreigende wereldoorlog waarbij de gaskraan wordt dicht gedraaid. Zolang er maar sprake is van urgentie en noodzaak. Laten wij de urgentie en noodzaak maar zelf creëren, en Europese overheden ZELF gaan vragen om circulaire gevels verplicht te stellen. Denk maar aan de junk die zelf aanbelt bij de afkickkliniek. We zijn helaas allemaal verslaafd, maar zelf afkicken lukt ons gewoon niet. Alleen dan maken we het verschil!
Harry Tromp CEO – TGM