Platform over gevels, glas & daken
Column: De Bouw als Motor van Vooruitgang
Joseph Kuling, voorzitter VMRG.

Column: De Bouw als Motor van Vooruitgang

In het recent gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB wordt een ambitieus plan neergelegd om de woningcrisis te bestrijden, de energietransitie te versnellen en de bouwsector te stimuleren. Als producenten van metalen deuren, ramen en gevels juichen wij deze initiatieven toe, maar we willen de politiek uitdagen om deze plannen concreter en daadkrachtiger te maken.

De doelstelling om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen, is noodzakelijk. Echter, dit vereist meer dan een akkoord; het vraagt om een robuust en realistisch actieplan. De overheid moet niet alleen grond beschikbaar stellen, maar ook de bureaucratische hindernissen wegnemen die de bouwsector al jaren plagen. Het versnellen van bouwprocedures en het wegnemen van juridische en financiële belemmeringen zijn stappen in de goede richting, maar de uitvoering hiervan moet strakker worden geregisseerd. Gemeenten moeten verplicht worden om bouwvergunningen binnen een gestelde termijn te verlenen. Dit duurt nu onnodig lang.

Daarnaast is de herbestemming van bestaande gebouwen een waardevol initiatief, maar dit kan alleen slagen met duidelijke wet- en regelgeving die dergelijke transformaties faciliteert. De focus op duurzaamheid moet verder worden aangescherpt. Investeringen in groene technologieën, zoals energiezuinigere gevels, moeten worden gestimuleerd door middel van belastingvoordelen en subsidies. Dit zou niet alleen de milieu-impact van nieuwe gebouwen verminderen, maar ook een impuls geven aan de productie van duurzame bouwmaterialen.

Een cruciaal aspect van de energietransitie, zoals beschreven in het akkoord, is het verduurzamen van de bouwschil voordat zonnepanelen en warmtepompen worden geïnstalleerd. Zonder goed geïsoleerde muren, daken en gevels bereiken deze technologieën hun volledige potentieel niet en blijven de energiekosten voor bewoners onnodig hoog. De overheid moet ervoor zorgen dat verduurzaming van de bouwschil een voorwaarde wordt voordat men overgaat op duurzame energie-oplossingen.

Daarnaast moeten we de circulariteit van gevels voortvarend oppakken. Dit betekent dat bij het ontwerp en de bouw van nieuwe gebouwen, en bij renovaties, rekening wordt gehouden met de herbruikbaarheid van materialen. Het gebruik van recyclebare en demontabele materialen moet de norm worden, zodat we de levensduur van grondstoffen kunnen verlengen en afval kunnen minimaliseren. Producenten van bouwmaterialen kunnen hier een sleutelrol in spelen door innovatieve en duurzame producten op de markt te brengen, maar zij hebben daarbij de steun, maar ook regulering, van de overheid nodig.

Gevelbouwers willen samen met aannemers optrekken om deze cruciale stappen te zetten. Door samenwerking binnen de sector kunnen we efficiëntie verhogen, innovatie stimuleren en duurzame oplossingen versneld implementeren. Dit partnerschap is essen-tieel om de ambitieuze doelstellingen te realiseren.

De bouwsector staat klaar om als motor van vooruitgang te dienen, maar de politiek moet de weg vrijmaken voor concrete acties en maatregelen. Het potentieel is er: bouwvolumes kunnen omhoog, gebouwen kunnen duurzamer worden en de samenleving kan profiteren van een moderne, milieuvriendelijke infrastructuur. Het is tijd dat de overheid de ambitie omzet in tastbare resultaten. Wij dagen de politiek uit om na het formeren en praten nu aan de juiste knoppen te draaien.  Alleen dan kunnen we gezamenlijk bouwen aan een betere leefbare toekomst. Met de Bouw als Motor voor Vooruitgang.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten