Hoe bouwen we een systeem waarin bouwinformatie – zoals van metalen ramen en gevels – op een uniforme manier, veilig en betrouwbaar in de bouwketen kan worden uitgewisseld? Met minder fouten, kortere doorlooptijden en lagere kosten tot gevolg. Kunnen we data zodanig consistent maken, dat iedereen in de keten beter kan samenwerken, zonder dat verschillende standaarden of formats elkaar in de weg staan? Is dat toekomstmuziek? De VMRG heeft samen met alle grote partijen in de bouw, opdrachtgevers, opdrachtnemers en producenten, een bestuursakkoord getekend waarin 21 concrete samenwerkingsdeals invulling geven aan een uniek digitaal stelsel.
Leden van de VMRG spelen een essentiële rol in het bouwproces. Het begint met een ontwerp dat tot in de puntjes moet kloppen, gebaseerd op de eisen van en in samenwerking met de architect, adviseur en aannemer. VMRG leden zetten dit om in de productie en vervolgens montage van ramen en gevels. Alles moet in één keer passen en voldoen aan hoge eisen van de klant en regelgeving. Dit proces vraagt om betrouwbare data. Elke schakel moet perfect op elkaar aansluiten. Zowel intern als extern.
Binnen dit akkoord heeft de VMRG zich gecommitteerd aan drie belangrijke beleidsmaatregelen: 10, 11 en 16. Deze richten zich op de digitale beschikbaarheid en uitwisseling van productdata via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Dit biedt een toekomst waarin alle producteigenschappen, onderhoudsvereisten en materiaalinformatie direct toegankelijk zijn. Alle relevante informatie is beschikbaar voor architecten, aannemers en gevelspecialisten, zonder tijdverspilling.
De sector staat voor grote uitdagingen, zoals de enorme vraag naar woningen en de druk om duurzamer te bouwen. Tegelijkertijd is er een tekort aan vakmensen en een groeiende behoefte aan efficiëntere processen. Dit akkoord biedt de noodzakelijke middelen om werkwijzen fundamenteel te verbeteren en samen slimmer en sneller te werken.
Dit akkoord biedt niet alleen voordelen voor de sector, maar ook voor de opdrachtgever en de toekomstige gebruiker van het gebouw. Met een gestandaardiseerde en betrouwbare informatie-uitwisseling verloopt het bouwproces voorspelbaarder en efficiënter, wat zorgt voor minder vertragingen en onverwachte kosten. Voor opdrachtgevers betekent dit een hogere zekerheid dat projecten tijdig worden opgeleverd en binnen budget blijven.
Een belangrijk voordeel van het akkoord is de verwachte daling van de faalkosten in de sector. Faalkosten, veroorzaakt door fouten in ontwerp, productie of uitvoering, vormen een enorme kostenpost. Door gebruik te maken van betrouwbare en eenduidige informatie kunnen veel fouten voorkomen worden. Hierdoor wordt niet alleen de efficiëntie verhoogd, maar ook worden onverwachte kosten verminderd.
De VMRG wil hierin een voortrekkersrol spelen, maar de doelen van dit akkoord kunnen alleen gerealiseerd worden door een gezamenlijke inspanning. Dit akkoord vraagt van iedere partij, groot en klein, dat zij actief meedoet. Iedere schakel is nodig om dit netwerk van data en standaarden tot leven te brengen. Het resultaat is een sector die efficiënt en duurzaam werkt.
De impact van het akkoord reikt verder dan de oplevering van een bouwwerk. Ook in de decennialange service- en beheer fase biedt deze aanpak voordelen. Wanneer alle product- en onderhoudsdata nauwkeurig vastligt en toegankelijk is, wordt het beheren en onderhouden van gebouwen eenvoudiger en betrouwbaarder.
Misschien lijkt het toekomstbeeld in de eerste alinea van deze column wat onrealistisch. Maar hier staan we dan: aan de vooravond van een digitale aanpak in de bouwsector. Het realiseren van deze ambitie ligt nu binnen handbereik. Deze stap vooruit is groot en vraagt om vertrouwen, inzet en samenwerking van iedereen in de sector. Dit klinkt als muziek in de oren!