Platform over gevels, glas & daken
Column: 2030 circulair ontwerpen en bouwen is de norm
Roger Ooms.

Column: 2030 circulair ontwerpen en bouwen is de norm

Tempo maken met circulair bouwen. Noodzakelijk, ook voor architecten. Architecten hebben grote invloed op de keuzes van bouwmethodiek, materiaalgebruik en producten. En daarmee op de milieu impact. Van die van nu. En van die van later.

Voor nu is de hoeveelheid embedded carbon van belang. In een ontwerp voor energieleverende woningbouw hadden we voor de gevel een Rc waarde van 8 geformuleerd. In traditionele uitvoering, met een steenachtige gevel met spouwisolatie, leverde dit een gemiddelde dikte op van 55 cm. Met een dragend binnenspouwblad van houtskeletbouw, gevuld met isolatie en bekleed met steenstrips kwamen we op een dikte van 33 cm. Dat scheelde 8% in geveloppervlakte. Met deze bouwmethodiek waren er ook minder steunpunten nodig in de parkeergarage. En de binnenspouwbladen konden we prefabriceren. Minder embedded carbon, minder afval, minder faalkosten, kortere bouwtijd.

Voor later is het adaptieve vermogen van belang. Wat als het gebouw in de toekomst een functie aanpassing of wijziging ondergaat? Zijn de wanden en gevel dan eenvoudig aanpasbaar en niet te vergeten, de installaties? Instorten in de betonvloer is nog steeds een dagelijkse bezigheid in de bouw in Nederland. Pas dat later maar eens aan. In een recent ontwerp van ons, voor een zorggebouw, zijn de 1 en 2 persoonskamers in elkaar veranderbaar. Door een deels holle vloer met een zachte plek voor de toekomstige schacht. En door de gevelindeling voor te bereiden op beide indelingen.
Sommige vragen van vandaag leken gisteren irrelevant. Een kerk als kantoor of als woning. Denk na over het toekomstscenario van het gebouw. Kies de meest waarschijnlijke op basis van onderbouwde verwachtingen. Van de samenstelling van huishoudens bijvoorbeeld. Volgens prognose van het CBS[1] zullen er in 2070 9,8 miljoen huishoudens zijn, waarvan 4,2 miljoen één persoonshuishoudens. Stem daar de adaptieve maatregelen op af!  

In Circular Inspirations beschrijft een wisselende gastcolumnist zijn of haar visie op Circulariteit.

Lees alle columns op www.vmrg.nl/circulair

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten