Op het moment dat ik dit schrijf, werkt, studeert of ‘scholiert’ bijna iedereen thuis. De Coronacrisis lijkt net over het hoogtepunt heen te zijn, maar is zeker nog niet voorbij. Dit heeft natuurlijk direct impact op ons leven nu, maar ook op de transitie naar een circulaire economie.
Op 11 maart jl. publiceerde de Europese Commissie het nieuwe Circular Economy Action Plan.1 Logischerwijs is de focus sindsdien volledig verschoven naar ‘Corona’. Men schrijft echter (tenminste, in mijn ‘bubbel’) veelvuldig over de verwachting dat deze crisis de wereld uiteindelijk ten goede zal veranderen. Dat het juist nú de tijd is om die nog veel grotere crisis, het klimaat en alles wat daarbij hoort, aan te pakken. Ik hoop het.
Onze focus ligt zeker óók nog bij de circulaire transitie. NEN is betrokken bij vele initiatieven die niet morgen klaar zijn. Maar waar uiteindelijk afspraken uit ontstaan die bijdragen aan anders denken én anders doen. Vertaald naar gevels worden die ontworpen voor hergebruik, geproduceerd uit secondaire materialen, circulair ingekocht via een serviceconstructie en volledig repareer- en demonteerbaar geplaatst. Informatie over materiaalgebruik, milieu-impact, prestaties en waarde in de keten is beschikbaar én betrouwbaar. Die transparantie is nodig voor hoogwaardig hergebruik van materialen en producten uit de technische kringloop.
Met Platform CB’232 zetten we ons daarom in voor een eenduidige meetmethode voor circulariteit in de bouw en een geharmoniseerde basis voor materiaalpaspoorten. De verwachting is dat er in de loop van 2020 een Technische Commissie voor Circulair Bouwen op Europees niveau wordt gestart, waarin dit werk een plek krijgt. Ook op Europees niveau wordt een normenreeks ontwikkeld voor materiaal efficiëntie3. Dit krijgt een verbreding via de ‘sustainable products’ policy, aangekondigd in het CE Action Plan. En op mondiaal niveau vinden eveneens de nodige activiteiten plaats, onder andere in ISO/TC 323 ‘Circular Economy’4 op het gebied van terminologie en meer. Al deze ontwikkelingen dragen bij aan systeemverandering. Zodat circulair de nieuwe norm wordt.
1 https://ec.europa.eu/environment/circular-economy/pdf/new_circular_economy_action_plan.pdf
2 https://platformcb23.nl/
3 https://www.nen.nl/Circulaire-economie/Maakindustrie.htm
4 https://www.iso.org/committee/7203984.html