Platform over gevels, glas & daken
Circulair is een werkwoord
Monique Fledderman, Manager opleidingen, milieu en innovatie bij VMRG

Circulair is een werkwoord

Om toe te lichten waarom ‘circulair als werkwoord’ fundamenteel is voor de circulaire economie, deel ik vier handvatten om samen in de bouw het verschil te maken. 

Handvat één: ‘kunnen’ is niet het zelfde als ‘doen’

Verantwoordelijkheid nemen gaat veel verder dan een mooi product of materiaal. Wat hebben we aan herwinbaar, hernieuwbaar, herbruikbaar, her… is, als partijen het niet ‘doen’? Te vaak nog tref ik partijen in de bouwsector die denken klaar te zijn, als een bouwproduct of materiaal iets ‘kan’. In mijn beleving is dit slechts de entree-ticket om met Circulair aan de slag te gaan. Een partij ‘doet’ het dan nog niet en in het verlengde daarvan ‘is’ een product ook nog niet circulair. Het ‘doen’ gaat over het samen verantwoording nemen voor het steeds beter sluiten van de gehele kringloop, welke dat dan ook mag zijn.

Handvat twee: surf je kringloop 

Hoe stappen te nemen? Hierbij een voorbeeld hoe wij het aanpakken. Samen met bedrijven en meer dan dertig studenten hebben wij recent de kringloop voor Aluminium gevels weer eens doorlopen. Dit doen voelt een beetje als surfen, waarbij de golf van het product/materiaal door alle partijen van de kringloop heen wordt gevolgd, net zolang tot ze weer terug waren bij de volgende ronde gevels.  Natuurlijk met het doel kansen te vinden, benutten en toetsen om verliezen onderweg te verder te minimaliseren. Dit, aan de hand van gedetailleerde procesmodellen, businessmodellen en informatievoorziening van de hele kringloop.  Waar herkomst nu gemiddeld 55% secundair aluminium is, zien we kansen richting 85% tot 95% te bewegen, ofwel richting bijna materiaal neutraal. Dit vraagt om losmaakbare gevelsystemen, technologieën voor urban mining, scheiden, re-melting en meer met bovenal, ook beter weten van elkaar. Wat betekent een ontwerpkeuze voor terugwinning en hergebruik in een ander deel van de kringloop? Keuzes blijken soms heel anders uit te pakken dan gedacht. En, wat kan data doen voor behoud van hoogwaardige legering? Et cetera. Het surfen van de kringloop inspireert voor (door)ontwikkeling van circulaire innovaties. 

Handvat drie: check je kringloop 

Waar producenten de verantwoording hebben voor een circulair aanbod, hebben opdrachtgevers en architecten de verantwoording voor het circulair uitvragen. Het is belangrijk te vragen naar wat nu (!) werkt en beschikbaar is. Naar de toekomst schuiven door aanbiedende partijen is te makkelijk, neem daar geen genoegen mee, het is niet nodig. In essentie zijn er twee wezenlijk punten om op te checken: herkomst en einde levensduur. Welk percentage van het product is nu van circulaire komaf? En wat doet men er nu voor om te zorgen dat dit in de toekomst mogelijk blijft? Welk percentage krijgt nu een nieuw leven voor wat er uit de gevel gehaald wordt? En is dit mogelijk in een zelfde type product of kan het worden gecomposteerd? Storten of verbranden, in welke vorm of wel type materiaal dan ook, betekent het verlaten van de kringloop.  En logischerwijs de check of dit gepaard gaat met milieuwinst en CO2-reductie.

Handvat vier: benader circulair functioneel

Om circulaire innovaties een eerlijke kans te geven, is het belangrijk functionele circulaire eisen te stellen aan bouw(producten) ongeacht oplossingsrichting, producttype of materiaal. En dus niet een set oplossingen, producttypen of materialen aan te wijzen, die trendy en happening zijn. Dat maakt deze partijen ‘lui’ voor doorontwikkeling en sluit andere innovatieve oplossingen juist uit. Daarom pleit ik voor oplossingsrichting-, producttype- en materiaalonafhankelijke eisen. 

Werkwoord?

Voor de taalpuristen onder ons, in taal technische zin is circulair inderdaad geen werkwoord. Voor de bouw is het wel degelijk een ‘werkwoord’: het is niet het kunnen wat telt, maar het doen door er aan te werken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?