In een tijd waarin alles circulair, duurzaam, ecologisch en natuurlijk verantwoord moet zijn, hebben tradionelere bouwmaterialen als kunststof, beton, staal en uiteraard aluminium het bijzonder zwaar in de algemene opinie.
‘Oh…u bouwt niet met hout, vlas of ‘gepofte schapenwol’, maar met aluminium???…nou, dat kost pas energie en is echt heel vervuilend…weet u…’.
Wat een eenzijdige en incomplete voorstelling van de bouw. Één dag zonder deze materialen in de het dagelijks gebruik in onze samenleving en alles ontwricht. Is dit een overtrokken voorstelling?
Wellicht, maar mij is altijd geleerd dat je materiaaleigenschappen daar moet inzetten waar het het best tot zijn recht komt en dat is mijnziens een verantwoord gebruik van materialen die specifiek geëigend en geoptimaliseerd zijn voor hun doel.
Waarom deze ietwat kritische opening van dit stuk tekst? Wel, mijn persoonlijk fascinatie in de bouw wordt gevoed door het grote belang van daglicht in de gebouwde omgeving.
Van binnen naar buiten ontwerpen, de mens centraal in wonen, werken en welzijn. Onze ontwerpen starten met dit uitgangspunt. Daarbij is daglicht door glas in al onze ontwerpen van groot belang. Door de globale opwarming worden ontwerpers meer dan eens bewustgemaakt van het belang van gecontroleerde daglicht en zonnewarmte regulering. Juist dan is fantastische architectuur mogelijk. Buiten de geijkte aluminium kozijnen die in een veelvoud filigraan toepasbaar zijn en prachtige openingsmogelijkheden bieden, wil ik een lans breken voor het belang van aluminium in deze licht en warmte reguleringsystemen.
De shutters en lamellen kennen we, maar juist in de kracht van geperforeerde aluminium plaatmaterialen wordt het scala aan gepersonaliseerde oplossingen meer en meer vergroot.
Een uitdaging die we nog te weinig gebruiken, maar als we ons laten inspireren door architectuur uit warmere en zonnigere regionen vinden we prachtige voorbeelden. Door deze te herinterpreteren is de ontwerp- en toepassingsuitdaging eindeloos en dus opportuun.
Daar verantwoorde daglicht toepassingen meer en meer in de dakzones gevonden worden, zijn architecten meer dan ooit uitgedaagd hier zeer creatief mee om te gaan. De voorbeelden van uitdagende geindividualiseerde perfo voorzetcassettes met de meest prachtige moiree effecten zijn pas een begin van de mogelijkheden. Daglichtfiltrering middels perfo-aluminium.
Juist aluminium daagt ons derhalve meer dan welk ander materiaal uit creatief te zijn om dit prachtig dunne en lichtgewicht materiaal in te zetten en de materiaaleigenschappen verder uit te diepen. De simpele uitdaging bij aluminium is echter niet de vervormingsmogelijkheden en de corrosiebestendigheid van het materiaal, maar het beperkte scala aan kleuren waaruit je kunt kiezen.
In poedercoatindustrie kan bijna alles, in het door ons gewenste anodiseren vele malen minder en juist in deze applicatiewijze komt de bruutheid van het materiaal nog meer tot zijn recht.
Dames en heren anodiseerders in de bouw, neem een voorbeeld aan de veelheid aan kleuren in de automotive- of fietsproductieindustrie en biedt ons meer mogelijkheden om aluminium nog beter in al haar pracht ten tonele te brengen. Wij zijn er klaar voor!