Platform over gevels, glas & daken
Aluminium gevel met de laagste CO2-voetafdruk ter wereld
(Beeld: Laurens Kuipers)

Aluminium gevel met de laagste CO2-voetafdruk ter wereld

Technisch en esthetisch onderscheidend

De skyline van Den Haag is sinds vorig jaar twee woontorens rijker. The Roofs, ook wel bekend als de Grotius torens, zijn 120 en 100 meter hoog en markeren het startpunt van de complete make-over van het gebied ten oosten van het Centraal Station. Een duurzame make-over, zo blijkt. Voor de geveldichting van beide woontorens is gekozen voor één van de duurzaamste aluminium legeringen ter wereld. En dat alles werd in een systeem ‘gegoten’ dat voldoet aan de meest strenge eisen ten aanzien van wind- en waterdichting, geluid- en brandwerendheid.

Het is op de kop af zes jaar geleden dat we gestart zijn met dit project, begint Jan Bergman van Alkondor Hengelo. “Vervolgens hebben we opdracht gekregen op 17 oktober 2018, om precies te zijn. Onze scope betrof het engineeren, produceren en monteren van alle kozijnen in beide torens. In die zin dus best een overzichtelijk project, los van het enorme volume van 18.000 m2.” Anders dan toch inmiddels redelijk gebruikelijk in de appartementen(hoog)bouw, waar de bouwkundige schil volledig geprefabriceerd wordt, was dat hier niet het geval. “Wij dienden de kozijnen op locatie te monteren in het betonnen spouwblad. Aanvankelijk was het idee om de kozijnen vanaf de hefsteiger te monteren, maar op de steiger waren meerdere partijen actief. Zodoende hebben we, in overleg met de bouwcombinatie, onze werkwijze aangepast en zijn de kozijnen van binnenuit geplaatst.”

Specifieke profielwensen

De kozijnen in The Roofs zijn allemaal uitgevoerd met profielen van Wicona, onderdeel van Hydro Building Systems Netherlands. “Zij hebben bij ons een belangrijke rol vertolkt in het voortraject”, blikt Jan terug. “Bovendien konden ze snel schakelen in specifieke profielwensen waar dit project om vroeg. Er zijn speciale matrijzen gemaakt.” Raimond Stassen van Hydro Building Systems Netherlands kan dat beamen en zegt: “We zijn inderdaad vrij vroeg door Alkondor Hengelo ingeschakeld, op het moment dat er nog veel uitgewerkt moest worden. Samen in het bouwteam hebben we het profielsysteem verder gedetailleerd en afgestemd op de behoefte, dat bovendien ook nog eens geleverd moest worden in een hele hectische Covidperiode.   

Als Hydro Building Systems hebben we daar onze verantwoordelijkheid in genomen door bijvoorbeeld de matrijzen op twee productielocaties neer te leggen. Dat maakte ons nog flexibeler en daarmee werd een mogelijke stagnatie in de levering vrijwel uitgesloten.”

(Beeld: Laurens Kuipers)

Standaard drie dichtingen

Een gebouw van 100 meter of hoger, in dit geval dus twee gebouwen, stelt de nodige eisen ten aanzien van de wind- en waterdichting. “Gezamenlijk met de aannemerscombinatie hebben we veel tijd gespendeerd om dat gecontroleerd voor elkaar te krijgen”, legt Jan uit. “Het zijn extreme eisen die we in Nederland niet zo veel tegenkomen. Zoveel gebouwen van 100 meter en hoger worden er immers niet gerealiseerd. Meten is weten. Daarom hebben we, met positief resultaat, verschillende testen uitgevoerd om de theoretische waarden te controleren met de praktijk. Testen geven inzicht in wat je mogelijk anders of nog beter kunt doen.” Raimond vult aan: “Grote voordeel van het profielsysteem van Wicona is dat het standaard drie dichtingen omvat, een buitendichting, een binnenrubber en een EPDM-middendichting. In ons laboratorium werd een eindwaarde behaald van maar liefst 900 Pa voor de raamdeuren en 750 Pa voor de projectspecifieke draaikiepramen. Maar dat is wezenlijk anders dan op de bouw, waar meerdere factoren bij elkaar komen. Dat is juist de reden om ze met overwaarde te produceren. En dat werd tussentijds gecontroleerd in de productielocatie van Alkondor Hengelo. Ook daar werd steevast de overwaarde behaald. Dat zegt iets over de kwaliteit die Alkondor Hengelo levert.”

(Beeld: Laurens Kuipers)

Perfect samenspel

Behalve de wind- en waterdichting, hadden we ook te maken met de gebruikelijke eisen ten aanzien van inbraakwerendheid en gezien de binnenstedelijke ligging was ook akoestiek en brandwerendheid een aandachtspunt, vervolgt Jan. “Dat laatste was met name een issue in het lagere gedeelte. Ook hier is de EI30-eis die voor de producten was voorgeschreven ruimschoots behaald én bovendien opgelost binnen de esthetische wensen van de architect. Het resultaat van een perfect samenspel met alle betrokken partijen. Iedereen verdedigt in eerste instantie diens eigen standpunt, maar door met elkaar in gesprek te gaan, kom je tot een oplossing die zowel esthetisch als technisch onderbouwd kan worden.” Raimond: “We hebben voor dit project heel veel projectspecifieke oplossingen ontwikkeld om aan alle wensen en eisen te voldoen. Natuurlijk, een specifiek matrijs maken kost geld, maar het is slechts een fractie van de totale investering. Daar voel je niks van, zeker niet als je bekijkt wat het oplevert, waaronder een hogere snelheid en efficiëntere verwerking voor de gevelbouwer.” 

Duurzaamheid

Aan de basis van The Roofs staan de WICLINE 75 evo en WICSTYLE 75 evo profielen, gebaseerd op één van de duurzaamste aluminium legeringen ter wereld: Hydro Circal. “Hydro Building Systems heeft recycling hoog in het vaandel staan”, zegt Raimond. “Sinds vijftien jaar wordt op industriële wijze zoveel mogelijk end of life aluminium uit gebouwen terug ingenomen en verwerkt in nieuwe profielen. We leveren over de hele wereld binnen Hydro Building Systems alles in 75R. Inmiddels gebruiken we effectief 82% end of life materiaal in onze producen, aangevuld met procesafval. We voegen als het ware alleen wat ‘peper en zout’ toe voor de juiste zuiverheid. Daarmee scoren we de laagste CO2-voetafdruk ter wereld: ongeveer 2,3 kg CO2 per kilo aluminium. Voor de niet-brandwerende systemen zijn tevens alle polyamides gerecycled. Daarmee sluiten de profielen dus ook naadloos aan bij de duurzaamheidsambitie van The Roofs. De volgende stap is dat we naar 100R toegaan. Ook daar zijn we al volop mee aan het experimenteren.” 

De heren kijken terug op een geslaagd traject. “De binnenstedelijke locatie, het enorme volume en de gevraagde bouwsnelheid brachten de nodige uitdagingen met zich mee. Maar in goed overleg en prettige samenwerking met alle stakeholders hebben we het schier onmogelijke mogelijk gemaakt”, zegt Jan tot besluit.

Bouwinfo – The Roofs, Den Haag
  • Opdrachtgever: Provast
  • Architect: MVRDV Architecten
  • Aannemer: Bouwcombinatie J.P. van Eesteren/BESIX Nederland
  • Gevelbouwer: Alkondor Hengelo
  • Systeemleverancier: Hydro Building Systems Netherlands/Merk Wicona
  • Leverancier glas: Vandaglas
  • Bemiddeling personeel: Profimax BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?