Al sinds 1971 anodiseert Alucol in het Limburgse Neer aluminium voor de meest uiteenlopende toepassingen. Het is volgens commercieel manager Roger Cremer dé oppervlaktebehandeling van de toekomst. En dat statement onderstreept hij met een aantal krachtige argumenten met als schoolvoorbeeld de make-over van het seventies-icoon Montgomery Parc in Brussel.
Alucol is volgens Roger een atypisch anodiseerbedrijf. “We behoren sinds 2016 tot de Zwitserse BWB Group met twaalf vestigingen in Zwitserland en Duitsland. Het specialisme van de groep is anodisatie in breedste zin van het woord: voor de industrie, luchtvaart, medische sector en architectuur. Buiten dat we standaard profielen anodiseren, zijn we ook heel sterk in specials: van piepkleine objecten tot hele grote vormen en lengtes.” Alucol is Qualanod gecertificeerd, een internationaal kwaliteitslabel voor het anodiseren van aluminium, en werkt dagelijks met circa honderd medewerkers aan het duurzaam conserveren van aluminium.
Daarmee raken we direct een ‘gevoelig’ punt. Roger: “We worden nog regelmatig geconfronteerd met partijen die anodiseren kwalificeren als milieubelastend. Niets is minder waar, want als je de LCA beschouwt, zoals opgenomen in de milieudatabanken, scoort anodiseren beter dan elke andere oppervlaktebehandeling. Het is de beste oppervlaktebehandeling die je kunt krijgen. De techniek sluit als het ware de toplaag van het aluminium, zodat de omgeving geen invloed meer kan uitoefenen op het aluminium, terwijl de natuurlijke uitstraling van het aluminium behouden blijft. Geanodiseerd aluminium wordt daarom ook veel toegepast in agressieve omgevingen, zoals in de nabijheid van fabrieken of aan de kust. Ook leent de techniek zich uitstekend voor het spelen met kleur aan een gebouw, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.”
Een ‘hot topic’ in de branche is het gebruik van gerecycled aluminium. “Over het algemeen is men hier niet altijd van gecharmeerd, omdat er sprake zou zijn van een mindere kwaliteit. Bij Alucol denken wij daar anders over en moedigen het gebruik van gerecycled materiaal alleen maar aan. Het pusht immers de sector om bewust om te gaan met bouwmaterialen”, zegt Roger. “Wij zorgen er bovendien voor dat de kwaliteit geborgd is, ook al vraagt dat in sommige gevallen wat bijsturing in het proces. Want het is toch zonde om bruikbaar aluminium bij einde levensduur van een gebouw geen tweede leven te geven en aan te bieden als post-consumer scrap. Gelukkig komt dat besef meer en meer. Montgomery Parc in Brussel is daar een schoolvoorbeeld van. Het kantorencomplex uit de jaren zeventig wordt gerenoveerd, waarbij wij de aluminium gevellamellen de-anodiseren, reinigen en opnieuw anodiseren.”
Een ander aspect waarom het anodiseren van geveldelen steeds meer in beeld komt, is door de negatieve ervaringen van gecoate materialen bij gevelbranden. “Er ontstaat veel rookontwikkeling. Met geanodiseerde producten heb je dat niet. Het is dus in alle opzichten dé oppervlaktebehandeling van de toekomst.” Roger verwacht dan ook dat de vraag naar geanodiseerde producten alleen maar zal toenemen. Alucol is daar op voorbereid. “Wij hebben onze processen volledig gedigitaliseerd en kunnen onze klanten real-time informeren over de status van de orders en doorlooptijden. Daarin hebben we de laatste jaren flink wat stappen gezet en behoren dan ook niet voor niets tot de top van de anodiseerbedrijven.”