Platform over gevels, glas & daken
‘Nergens is te zien dat hetom modulaire woningen gaat’
Door te spelen met profielen, kleuren en coatings zijn gevarieerde en herkenbare ankers in de wijk ontstaan. Bovendien dragen de gevelprofielen bij aan de gewenste hoge woonkwaliteit.

‘Nergens is te zien dat hetom modulaire woningen gaat’

Verplaatsbare woningen met een permanente kwaliteit voor NDW21

In Winkelsteeg, een binnenstedelijk bedrijventerrein tussen het Goffertpark en Maas-Waalkanaal in Nijmegen, is een nieuwe stadsbuurt ontstaan: Nieuwe Dukenburgseweg 21 (NDW21). Dit bijzondere pioniersproject bestaat uit zeven woongebouwen met in totaal 489 circulaire woningen, die na twintig jaar een nieuwe bestemming krijgen. Aan de basis van de gebouwen liggen de Flexgoed-woningen van VDL De Meeuw, afgewerkt met architecturale stalen gevelprofielen van ArcelorMittal Construction Specials. Door te spelen met profielen, kleuren en coatings zijn gevarieerde en herkenbare ankers in de wijk ontstaan. Bovendien dragen de gevelprofielen bij aan de gewenste hoge woonkwaliteit.

Nijmegen NDW21 25jun2024 4113 kopie
Aan de basis van de gebouwen liggen de Flexgoed-woningen van VDL De Meeuw, afgewerkt met architecturale stalen gevelprofielen van ArcelorMittal Construction Specials.

Winkelsteeg in Nijmegen wordt herontwikkeld tot een levendig werk-, woon- en verblijfsgebied, met ruim 6.000 nieuwe woningen en talloze banen. Vooruitlopend op deze grootschalige gebiedsontwikkeling wilde de gemeente Nijmegen alvast 489 circulaire en verplaatsbare woningen realiseren. In december 2021 tekende zij hiervoor een overeenkomst met woningcorporaties Talis, Portaal, SSH& en Woonwaarts. Vervolgens werd Brink betrokken om een gezamenlijk Programma van Eisen op te stellen en om de aanbesteding te leiden, die werd gewonnen door VDL De Meeuw.

Snel betaalbare en kwalitatieve woningen 

VDL De Meeuw is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de woongebouwen. “Met ons Flexgoed-concept spelen wij in op de wens van de gemeente en de woningcorporaties om snel betaalbare en kwalitatieve woningen te realiseren”, vertelt William Derksen, projectleider bij VDL De Meeuw. “De woningen voldoen aan het Bouwbesluit voor nieuwbouw, hebben een technische levensduur van maar liefst 75 jaar en doen qua uitstraling en afwerking niet onder voor traditionele bouw. Bovendien zijn ze volledig losneembaar. Aan het eind van de gebruiksduur kunnen we de woningen eenvoudig demonteren en remonteren, in dezelfde of een andere samenstelling. Vloeren, daken, kolommen, binnenwanden en sanitaire units zijn steeds opnieuw te gebruiken en blijven in de kringloop, waardoor afvalstromen én de winning van nieuwe grondstoffen flink gereduceerd worden.”

final render axo kopie
Vooruitlopend op de grootschalige gebiedsontwikkeling wilde de gemeente Nijmegen alvast 489 circulaire en verplaatsbare woningen realiseren.

1.500 woonmodules

In project NDW21 zijn in totaal 1.500 modules gebruikt. “Alle woningen bestaan uit één, twee of drie modules en per woongebouw zijn circa 250 modules gebruikt”, vertelt William. “Aan de basis van deze modules staat een stalen frame met een betonvloer, stalen kolommen en een stalen dak, in combinatie met wanden van Metal Stud C-profielen, gemelamineerde spaanplaat en gipsplaat. De gevels worden gesloten met houtskeletbouwelementen, die aan de buitenzijde afgewerkt worden met een weerbestendige vezelplaat. Hier kan vervolgens elke gewenste afwerking tegenaan worden geschroefd.” 

Voor het ontwerp van NDW21 heeft VDL De Meeuw vaste partner DoepelStrijkers Architecten betrokken. “Architect Duzan Doepel heeft vrij gespeeld met gevelprofielen, kleuren en coatings, waardoor elk gebouw zijn eigen look & feel heeft gekregen”, vertelt William. “Zo creëren we eenheid in verscheidenheid. De zeven woongebouwen zijn omgeven door groen en strategisch geplaatst om ontmoetingen tussen bewoners en de openbare ruimte te stimuleren.” 

Eigen identiteit, permanente kwaliteit

In eerste instantie was de wens vanuit de uitvraag om een deel van de 489 woningen af te werken met houten gevels, weet William. “Dit bleek financieel echter niet haalbaar, onder andere door de prijsstijgingen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Daarom hebben we gezocht naar een alternatief, en dat werd gevonden in de architecturale stalen gevelprofielen van ArcelorMittal Construction. De woningcorporaties waren aanvankelijk een beetje huiverig dat de woongebouwen een containerachtige uitstraling zouden krijgen, maar niets bleek minder waar. ArcelorMittal Construction biedt een enorme variëteit in gevelprofielen, kleuren en coatings. Hierdoor konden we elk gebouw een eigen identiteit en permanente kwaliteit geven.”

Om de juiste panelen, detailleringen en afwerkingen voor elk gebouw te selecteren, bezochten  DoepelStrijkers Architecten en de woningcorporaties het Experience Center van ArcelorMittal Construction in Tiel, waar zij een interessante sessie hadden met manager Special Façades Levi Kleinjan. “Bijzondere aandacht ging hierbij uit naar de kwaliteit van de gevels”, vertelt Levi. “Om het beeld van gestapelde modules te ondervangen, hebben we goed gekeken naar de paneelverdeling en naden. Ook hebben we de standaard hoekoplossingen vervangen door op maat gemaakte details, waardoor de gebouwen ook in look & feel niet onderdoen voor traditionele bouw.”

ArcelorMitall Nijmegen NDW21 1055 kopie 1
Voor de zeven woongebouwen is een enorme variëteit aan gevelprofielen, kleuren en coatings geselecteerd. Van eenvoudige en symmetrische profielen tot gevarieerde vormgevingen en van parelmoergroen tot goud en rood.

Uitgebreid aanbod profielen, kleuren en coatings 

Voor de zeven woongebouwen is een enorme variëteit aan gevelprofielen, kleuren en coatings geselecteerd. Van eenvoudige en symmetrische profielen tot gevarieerde vormgevingen, in uiteenlopende hoogtes, breedtes en dieptes. Van horizontale en verticale lijnen tot een bijzondere dambordverhouding en van parelmoergroen tot goud en rood, waarbij tevens gespeeld is met glansgraden, vertelt Levi. “Het resultaat hiervan is verbluffend.”

De voorkeuren van de architect en woningcorporaties zijn door gevelbouwpartner Bijlbouw van VDL De Meeuw uitgewerkt in tekeningen, stuklijsten en een montageplanning, op basis waarvan ArcelorMittal Construction de architecturale stalen gevelprofielen just-in-time en just-in-place op het project heeft aangeleverd. Hierdoor is ook de montage van de gevelprofielen snel en feilloos verlopen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten