De stikstofdiscussie is een hot topic. Bouwers, boeren en automobilisten, allemaal moeten ze bijdragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Maar er zijn ook sympathieke maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld door gevels te verven met StoColor Photosan. Aangetoond is dat deze gevelverf stikstofproblemen tegengaat doordat het schadelijke stikstofoxiden omzet in nitraat. Een gevel met een oppervlak van 250 m2 kan bijvoorbeeld de uitstoot van een Euro 6-dieselauto over een afstand van 24.600 kilometer compenseren.
Het kabinet wil de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) verminderen. Dat doet zij door de maximumsnelheid op de snelwegen te verlagen en eisen te stellen aan de bouw. Maar er zijn meer manieren om schadelijke stikstoffen tegen te gaan. Bijvoorbeeld door de inzet van StoColor Photosan gevelverf. De titaandioxide in deze verf is een effectieve fotokatalysator die NOx, ozon en vluchtige organische stoffen (VOS) tegengaat.
Titaandioxide (TiO2) is een witte pigment en vulstof die in veel verven wordt toegepast. Er zijn drie verschillende modificaties bekend, waarvan anataas fotokatalyserende eigenschappen heeft. Deze is in StoColor Photosan verwerkt. In 1967 ontdekte A. Fuijshima de werking van anataas. Onder invloed van zuurstof en licht worden stikstofoxiden omgezet in (onschadelijke) nitraten. Dit is een natuurlijk proces dat oneindig doorgaat, ook tijdens regenachtige dagen.
De werking van StoColor Photosan is wetenschappelijk bewezen. In 2008 onderzocht de Bergische Universität Wuppertal de fotokatalyserende eigenschappen van de gevelverf in een beschermde omgeving. ‘Een snelle en kwantitatieve omzetting van stikstofoxiden is waargenomen … Om milieuvervuiling tegen te gaan wordt grootschalig gebruik van foto-actieve verven aangeraden’, luidt de conclusie van het rapport. Tegelijk werden veldtesten uitgevoerd door het Ministerie van milieu in Baden-Württemberg. Ook zij kwamen tot een positief oordeel. ‘Zelfs bij weinig zonnestraling is het effect van StoColor Photosan duidelijk meetbaar.’