Hedendaagse architectuur is voortdurend in ontwikkeling en één van de belangrijkste trends is het ontwerpen van duurzame gebouwen. Moderne technologieën spelen daarbij een sleutelrol omdat deze het mogelijk maken om niet alleen het uiterlijk van gebouwen vorm te geven maar vooral ook om de impact ervan op het milieu te beheersen.
Tegenwoordig worden er ambitieuze doelen gesteld om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarbij wordt gestreefd naar duurzamere bouw met het oog op zowel de planeet en de toekomstige generaties als ons eigen comfort. Moderne technologie speelt daarbij een sleutelrol. IT-ontwikkelingen zoals BIM-technologie maken een efficiënter ontwerp mogelijk, terwijl innovatieve oplossingen zoals panoramische beglazing en geavanceerde gevelsystemen het gebruikerscomfort en de milieudoelstellingen ten goede komen.
Prognoses van Global Construction Perspectives en Oxford Economics voorzien een aanzienlijke groei van de wereldwijde bouwsector tot 2030. Dat toont nog maar eens aan hoe belangrijk de snelle ontwikkeling van de bouwtechnologie is. Nieuwe bouwmaterialen, energiebeheer en automatisering van ontwerpprocessen zijn aan de orde van de dag en veranderen de wijze waarop we ontwerpen en beslissingen nemen.
Voorbeelden van de invloed van technologie op het ontwerp van duurzame gebouwen zijn revitaliseringsprojecten, panoramische beglazing en structurele raaminnovaties. Deze veranderingen verbeteren niet alleen de esthetiek en functionaliteit maar verkleinen ook de impact op het milieu.
Door een toename in computermogelijkheden en nieuwe bouwtechnologieën is de trend ontstaan om gebouwen met een laag energielabel nieuw leven in te blazen. Omdat ze weten dat de milieukosten van sloop en herbouw gigantisch zijn, kiezen investeerders steeds vaker voor renovatie of herbestemming.
Aluprof verzorgt tal van dergelijke projecten, volgens Michiel van Duren, Managing Director bij Aluprof Nederland BV. “Onze oplossingen zoals MB-FERROLINE, die stalen kozijnen nabootsen, maken het mogelijk om een structuur op te zetten met een uiterlijk dat perfect past bij het karakter van het gebouw, terwijl tegelijkertijd thermische isolatie wordt geboden. Wij worden dan ook gevraagd om deel te nemen aan investeringen die milieuonvriendelijke gebouwen veranderen in architectonische parels dankzij technologie en de toewijding van de ontwerper.”
Grote beglazingen zijn een belangrijke trend bij het ontwerpen van duurzame gebouwen. Ze beïnvloeden zowel het comfort voor de bewoners als de energie-efficiëntie. Ze zijn al meer dan een decennium aanwezig in de architectuur, zorgen voor meer natuurlijk licht overdag en garanderen de nabijheid tot de natuurlijke omgeving. Dat alles draagt bij aan een gevoel van ruimtelijkheid en een open perspectief.
Onderzoek bevestigt de positieve gezondheidseffecten van ruimten met veel glas. Tot de voordelen behoren een betere nachtrust, minder neiging tot slaapstoornissen en meer lichaamsbeweging overdag. Dat betekent dat de beglazing niet alleen de levenskwaliteit verbetert maar ook helpt om het energieverbruik te verminderen door natuurlijke verlichting en verwarming.
Bij Aluprof zijn wij ons bewust van de behoeften op het gebied van panoramische beglazing, zegt Michiel. “Wij streven ernaar om in deze behoeften te voorzien. Een van onze producten, namelijk de hef-schuifbalkondeur MB-77HS, is geschikt voor een vleugel met een gewicht tot 600 kilogram, een breedte van 3,3 meter en hoogte van 3,24 meter. Deze vleugelgrootte zorgt voor een buitengewone esthetiek en voor contact met de natuur. En in geopende stand neemt de deur geen ruimte in het interieur in beslag. Dit zijn niet de enige innovaties die door ons merk zijn geïntroduceerd. Ook op het gebied van venstersystemen is er veel ontwikkeling.”
Moderne ramen zijn veel meer dan alleen maar esthetiek. Ingenieurs en architecten beseffen steeds meer dat ze een aanzienlijk verschil kunnen maken op het gebied van de energie-efficiëntie, met name door gebruik van de juiste raamtechnologie. Innovatieve oplossingen maken optimaal gebruik van het natuurlijke zonlicht, terwijl tegelijkertijd het warmteverlies tot een minimum wordt beperkt. Dit is een belangrijk aspect bij het creëren van duurzame en energiezuinige gebouwen.
Model MB-79N Casement is het antwoord op de behoefte aan ramen met goede kinematica, grote afmetingen en warmte. “Dankzij de juiste technologie hebben we een bijzonder hoge thermische isolatie bewerkstelligd en tevens een goede afsluiting tegen binnendringend water en luchtinfiltratie”, legt een specialist van Aluprof uit.
Technologie zorgt voor een revolutie op het gebied van architectuur en verandert zowel het ontwerpproces als de rol van de architect. In plaats van zich alleen te richten op het tekenen en esthetisch design zijn architecten nu ook nauw betrokken bij het analyseren van de energie-efficiëntie en de integratie van verschillende ontwerpaspecten. Moderne technologische oplossingen maken het mogelijk om duurzame gebouwen te creëren waarin esthetiek wordt gecombineerd met functionaliteit en kostenbesparing. De campagne ‘Spaar het klimaat en spaar kosten’ benadrukt de rol van energie-efficiënte aluminiumoplossingen die niet alleen de gebruikskosten verlagen maar ook de CO2-uitstoot verminderen. Dat komt zowel het milieu als de vastgoedeigenaren ten goede.