Platform over gevels, glas & daken
CSRD: nú mee beginnen!
Jan Willem Beun, directeur van Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (ION)

CSRD: nú mee beginnen!

Jan Willem Beun,
directeur van Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland (ION) 

Als eerste dank ik de Gevelbouw voor de mogelijkheid om deze gastcolumn te verzorgen. Ik pak daarom meteen mijn podium hier, ik val dan ook onmiddellijk met de deur in huis: begin nu – (dus niet morgen, maar nú!) – met het voorbereiden van uw bedrijf op de naderende Europese richtlijnen rondom de CSRD. Wachten is geen optie meer.

U hebt nog nooit gehoord van CSRD?

Oei. 

Het is toch al wel veelvuldig in de media geweest, de Sociaal Economische Raad biedt u via hun website in vogelvlucht een stappenplan en ook wij als vereniging communiceren hier met enige regelmaat over. Toch zal ik het hier kort uitleggen. CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Vrij vertaald: we hebben het over een richtlijn voor de verslaglegging van de maatschappelijke duurzaamheid van ondernemingen. Het MKB moet vanaf 2029 voldoen aan de wettelijke verplichting om elk jaar een duurzaamheidsverslag op te stellen. De wijze waarop je dat verslag inricht, is bepaald door The European Sustainability Reporting Standards. Je kunt dus niet zomaar een paar A4’tjes voltikken. Het is dan ook in het algemeen belang dat ieder bedrijf dit op dezelfde wijze doet, zodat men beter bedrijven met elkaar kan vergelijken. En dat is geen overbodige luxe want het gaat in de basis om de impact van alle bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. In gewone mensentaal: hoe zit het met de CO2-uitstoot? Of, kun je als bedrijf aangeven hoe groot (of: hoe klein!) je eigen footprint is?

Tja… ik weet het: u – als hardwerkende ondernemer – heeft waarschijnlijk helemaal geen tijd hiervoor, maar helaas is er wel een verplichting. Het heeft ook helemaal geen zin om in december 2028 – dus een maand voordat de wettelijke verplichting echt in beton is gegoten – aan de voorbereidingen te beginnen want de complexiteit is groot. Mijn allereerste advies voor elke MKB’er is dan ook om in ieder geval binnen de eigen organisatie een werkgroep op te zetten, die van start gaat én processen aanjaagt, zodat u met uw bedrijf in 2029 ook echt aan de wetgeving voldoet.

Los van de morele verplichting (‘Houd je aan de wet!’) zijn er ook gewoon ondernemers-consequenties als men in 2029 niet in staat is een kloppend duurzaamheidsrapport te presenteren. Het wordt immers een dingetje in de keten. Geen duurzaamheidsrapport opgesteld? Jammer dan. De opdracht gaat dan naar de concurrent (die het wel heeft opgesteld!).

Een paar tips heb ik om op gang te komen: maak eens een overzicht van uw klantenkring. Voor wie werkt u? Zitten er grote spelers bij? Zo ja… richt dan al helemaal meteen die interne werkgroep op. En, neem ook gewoon contact op met die opdrachtgevers. Vraag of ze kunnen helpen. We doen het toch allemaal samen? Maar kijk ook naar uw leveranciers. Vraag eens hoe zij hiermee bezig zijn. Zet de keten in werking!

Kortom… begin met de communicatie hierover. Vergaar kennis. Deel ervaringen. En onderzoek met elkaar de knelpunten. Regeren is vooruitzien. Better Safe Than Sorry in 2029. Laat niets aan het toeval over. Het gaat immers niet alleen om belangrijke inzichten ten aanzien van het behoud van onze planeet, het gaat ook om uw bedrijfstoekomst.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten