Zon weren en het tij keren

Wist u dat zelfs in Nederland een oppervlak van 1 m2 onder een hoek van 45° op het zuiden gericht dankzij de zon gemiddeld 4016 MJ per jaar aan energie ontvangt? In de zomer zou het binnentreden van deze energie in een gebouw al snel tot oververhitting kunnen leiden, maar goede zonwering stelt ons in staat zonder een noemenswaardig energiegebruik temperaturen op een aanvaardbaar niveau te houden.

Het heeft mij verbaasd dat toen ik voor het eerst een project voor een woningbouwvereniging uitvoerde in 2003, zonwering bij een huurwoning niet standaard was, zelfs niet in het geval van nieuwbouw. Vele woninghuurders, maar in alle eerlijkheid ook eigenaren van koopwoningen, liepen met het eerste stevige lente-zonnetje dan ook snel naar een elektronicazaak om daar een mobiele airco aan te schaffen. De aanschafprijs van een airco is immers maar een fractie van die van degelijke zonwering. Het behoeft hier geen uitleg dat wat betreft de aanslag op de energierekening de zonwering zich echter snel al laat terug verdienen.

In de utiliteitsbouw heeft men gelukkig wel door dat goede zonwering -evenals goede afdichtingen uiteraard, want daar gaat deze uitgave ook over natuurlijk- onmisbaar is om tot een prettig binnenklimaat en een aanvaardbaar energiegebruik te komen. In een toekomst met duurzaamheid als aandachtspunt nummer één is het weren van zonnestraling uiteraard niet afdoende, we moeten proberen te allen tijde deze energie zo goed mogelijk op te slaan om vervolgens in te zetten daar waar en op het moment dat er een behoefte aan warmte bestaat. Ik hoop dat met de in ontwikkeling zijnde BENG regelgeving en rekenmethoden de benutting en wering van zonne-energie in al haar vormen de juiste aandacht krijgt om comfort aan de gebouwgebruikers te bieden zonder dat er fossiele brandstoffen aan te pas komen. Blijft u alstublieft innovatieve en fraaie technieken ontwikkelen en aanbieden?    

Bram Entrop, directeur VMRG.