Zinder: goudkleurige blikvanger in Tiel

Een nieuw cultureel centrum voor het Gelderse Tiel, gelegen tussen de binnenstad en de Waal. ‘Zinder’ werd in het voorjaar van 2017 opgeleverd en biedt onder meer huisvesting aan een bibliotheek, een centrum voor de kunsten, een poppodium en een café. 

Medio 2016 kreeg VPG uit Nieuwkuijk een telefoontje van aannemer Stam + De Koning Bouw bv, met de vraag of de gevelbouwer mee wilde helpen met het realiseren van het cultuurpodium. Tijdens het project werkte VPG opnieuw samen met AGC Nederland. Samen keken zij naar geluidswerende eisen, maar ook naar de doorvalveiligheid, de windlast, de brandveiligheid en de letselwerendheid.

Verticale naden zorgen voor transparant uiterlijk
Wat VPG-directeur Richard Van Zanten betreft, blinkt het project uit in diversiteit. Het gebouw, met een isolatiewaarde van 1.0 W/m2.K, kent verschillende goudkleurige gevelplaten en eveneens goudkleurige kozijnen. Die komen van het merk Kawneer, een keuze van architect De Zwarte Hond. Waar je normaal gesproken een aluminium profiel verwacht, zie je nu verticale naden zitten. “Die naden hebben we gekit”, licht Van Zanten toe. “Dankzij deze structurele beglazing heeft het geheel een transparant uiterlijk gekregen.”

Certificaat voor isolerende en zonwerende beglazing
AGC Nederland nam de verantwoordelijkheid voor de glassamenstelling op zich. Koen Verschuuren, projectleider bij AGC in Tilburg, ging eind 2016 met zijn collega’s aan de slag met het berekenen van de waardes. Enkele ruiten kregen een afmeting van ruim 12 vierkante meter. Een grootte waarmee rekening moest worden gehouden in de sterkteberekening. De basisdikte van het glas werd daarop omgezet naar letselveilige beglazing, in combinatie met de opnamedikte in de profielen. Met speciaal transport werd het glas met een totaaloppervlakte van 1150 m2 vanuit Tilburg naar Tiel gereden. Op dat moment had VPG de vliesgevels en de kozijnen inmiddels gemonteerd. Voor de niet-zonwerende gevels viel de keuze op de Thermobel top 1.1. Het glas van de zonwerende gevels is voorzien van een hoogwaardige, zonwerende coating met een hoge lichtopbrengst. Het bedrijf, dat een sterke focus heeft op het Cradle to Cradle principe, is de enige glasleverancier met een certificering voor isolerende en zonwerende beglazing.

Puzzelstukjes
Naam van het innovatieve glas in de gevels met een lage warmtedoorlaat is de Thermobel Stopray Ultra-60. Mede dankzij de lage reflectie en kleurechtheid onderscheidt het materiaal zich van andere glasgevels. De voorbereiding voor het leveren van het glas kun je vergelijken met het leggen van een puzzel. Dat vergt enige interne planning. Verschuuren: “Je hebt het over het leveren van glas in hele grote afmetingen. Je wilt niet nog een extra rondje hoeven rijden omdat blijkt dat het glas met zonwerende coating precies aan de andere kant van het gebouw moet worden geleverd.”

Neutrale glaspartijen
Terugblikkend op het project, roemt Verschuuren het chique en speelse karakter van het cultureel centrum. “Wanneer glas te hard reflecteert, trekt het de aandacht weg. Daar is bij Zinder geen sprake van. We zijn heel tevreden met de neutrale glaspartijen waarvoor is gekozen.” Van Zanten merkt instemmend op: “Kijkend naar het eindresultaat, zien we een prachtig project waar we met trots op terugkijken, samen met de aannemer en met AGC Nederland. Ondanks de kleinschaligheid van ons bedrijf, hebben we dit weten neer te zetten.”

Tekst: Carline Klijn-van Best   Beeld: Scagliola Brakkee