VMRG | Ambitieus renovatieproject

Het Van Spaendonck Ondernemingshuis (voorheen Corpac Huis) in Tilburg heeft een grondige renovatie ondergaan. Het enigszins gedateerde kantoorgebouw uit eind jaren zestig is compleet vernieuwd en voldoet weer aan de eisen van een modern ondernemingshuis. Het nieuwe onderkomen is een lust voor liefhebbers van architectuur, zowel van binnen als van buiten, en draagt bovendien het BREEAM Excellent certificaat voor duurzaamheid. Al met al een zeer ambitieus renovatieproject.

Het Van Spaendonck Ondernemingshuis is eind jaren zestig gebouwd en wordt ‘bewoond’ door uiteenlopende divisies van de Van Spaendonck Groep alsmede een aantal andere organisaties zoals Bouwend Nederland en VNO-NCW Brabant Zeeland. Het gebouw was dringend toe aan een renovatie, weet ook projectarchitect Albertien Kers van cepezed. “Het oorspronkelijke gebouw werd tussen 1966 en 1967 opgetrokken naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. In de basis een mooi ontwerp met een gevel voorzien van een horizontale belijning. De tand des tijds had echter
zichtbaar aan het gebouw geknaagd, wat maakte dat het wat gedateerd en grauw oogde. Een onopvallend geheel. Ook voldeed de gevel bouwfysisch niet meer. Reden voor de opdrachtgever om een grootschalige renovatie door te voeren met een heel ambitieus karakter.”

Optimaal werkklimaat
Het doel van de renovatie was om te komen tot een optimaal werkklimaat en verblijfcomfort, vervolgt Albertien. De beoogde BREEAM Excellent ambities betekende ook dat alle bestaande technische installaties overboord werden gegooid. Er werd daarom een integraal ontwerpteam samengesteld om de hoge ambities te kunnen verwezenlijken. “Het vernieuwde gevelbeeld is gebaseerd op de oude gevelritmiek. We wilden de horizontale belijning in de gevel behouden en het gebouw een moderne, tijdloze uitstraling geven. De opdrachtgever ging daarin mee, maar stelde wel als eis dat het gebouw mocht opvallen, zonder schreeuwerig te zijn. De nieuwe gevel heeft een vergelijkbare open-gesloten-verhouding als de oude, maar dankzij de nieuwe aluminium gevelbeplating met een minimalistische detaillering oogt deze veel moderner. Zeker in combinatie met de minimalistische aluminium raamstroken met terugliggende bovenlichten.”

Oorspronkelijke gebouw

Technische uitdaging
Het behouden van de horizontale band met raamstroken en terugliggende bovenlichten bleek in uitvoering lastiger dan op de tekentafel, erkent Albertien. “De gevel is ontworpen op een strak en verzorgd totaalbeeld. Zo is het glas van de bandramen structureel verlijmd en ligt het in exact hetzelfde verticale vlak als de buitenbeplating van de borstwering. Zowel de ervaring en expertise van gevelbouwer Alhako als de knowhow van Schüco hebben een belangrijke rol gespeeld in het technisch maakbaar maken van het ontwerp.” Henk Moonen van gevelbouwer Alhako kan dat beamen en zegt: “Voor de raamstroken hebben we een combinatie gemaakt tussen een vliesgevel en een kozijnsysteem met onderdelen van een elementengevel voor de terugliggende bovenlichten. Tevens hebben we verstevigingen aangebracht in de vorm van stalen steunen om de stabiliteit te borgen. Een uniek samengesteld gevelpakket.” 

Mock-up
Om de innovatieve raamstroken op zijn kwaliteiten en haalbaarheid te beoordelen, heeft Alhako op voorhand een mock-up gebouwd. “Op die manier werd voor alle partijen duidelijk hoe de constructie gerealiseerd zou gaan worden met alle verspringingen, overgangen en las- en kitnaden,” zegt Henk. “Ook kon er nog een laatste fijnafstemming plaatsvinden en kon de gevel getest worden op wind- en waterdichting. Zo streefde cepezed naar een zo gering mogelijk afschot ten behoeve van de afwatering tussen de vliesgevel en de terugliggende bovenlichten. Ook hiervoor zijn de nodige kunstgrepen uitgehaald. Ter plaatse van het trappenhuis geldt een eis van dertig minuten brandwerendheid. Bijzonder is dat hieraan is voldaan met glasplaten in afmetingen van wel 110 x 346 centimeter, en dat ook nog in een aluminium kozijnsysteem. Kortom, op vrijwel alle aspecten hebben we voor het Van Spaendonck Ondernemingshuis de grenzen opgezocht van wat de systemen toelaten.”

Weerspiegelingen
“In de mat geborstelde gevelbeplating weerspiegelt de omgeving,” zegt Albertien. “In het voortraject werden grote proefpanelen op het gebouw geplaatst om het effect te beoordelen en vooral om te bekijken of er geen verblindingseffect zou optreden. Dat bleek niet het geval. Gedurende de dag neemt de beplating een andere kleur aan. Het mooie is dat ook de biodiversiteitstuin, een belangrijk aspect in het BREEAM Excellent certificaat, weerspiegelt in de gevel.” Dat, samen met de nieuwe gevelritmiek, maakt het Van Spaendonck Ondernemingshuis voor liefhebbers van architectuur een lust voor het oog. Ook van binnen, waar cepezed de bestaande, gesloten structuur heeft opengebroken. Het resultaat is naar volle tevredenheid van de opdrachtgever. “Na een jaar besef ik nog regelmatig wat een geluk het is om in zo’n prachtig en duurzaam pand te samen te mogen werken,” zegt Jan Gevers, voorzitter Algemene Directie over het in 2017 compleet gerenoveerde Van Spaendonck Ondernemingshuis.  


Bouwinfo

Van Spaendonck Ondernemingshuis, Tilburg

Opdrachtgever
Van Spaendonck Groep

Architect
cepezed

Aannemer
Mertens Bouwbedrijf

Gevelbouwer
Alhako Aluminiumindustrie

Systeemleverancier
Schüco Nederland