Villa Dubbeldam: een hoog ambachtelijk karakter

Op een prachtige locatie in het buitengebied van Dordrecht is een eigentijdse, landelijke energieneutrale woning gelegen, bestaande uit twee identieke hoofdvormen maar met een contrasterende invulling: een kapconstructie in riet en zink. Zowel het riet als het NedZink NOVA roevensysteem geven de villa een hoog ambachtelijk karakter. Dat het roevendak in een extreem lange lengte is uitgevoerd maakt de zinken kap extra uniek.

De villa is door architect Krijn Ratsma van Casa Ratsma nauwkeurig ingepast in de landelijke omgeving. “Uitgangspunt van het ontwerp was om verwantschap te creëren met de naastgelegen monumentale boerderij,” zegt Krijn. “Aan de hand van een aantal steekwoorden van de opdrachtgever – eigentijds maar toch modern, strak maar toch warm – hebben we bewust het contrast gezocht in materialisering. Onder de rieten kap zijn de buitenmuren opgetrokken in ‘zacht’ metselwerk met een langwerpige steen van 54 centimeter, terwijl de buitenmuren onder het roevendak zijn afgewerkt met een traditioneel houten betimmering. Het resulteert in een sterk samenhangend concept met duidelijk herkenbare vormen. Kortom, een woning die past in deze tijd en ook in de toekomst.”

Chique uitstraling
Het gepatineerde NedZink NOVA heeft volgens Krijn een mooie mat/glansgraad en bezorgt de woning direct de beoogde chique uitstraling. “Vanwege de forse maat van de kap genoot een roevendak de voorkeur boven een felsdak met een doorgaans fijnere detaillering. De wens om de dakbanen in één lengte uit te voeren bleek overigens wel een technische uitdaging, aangezien een gezet roevendak veelal beperkt is tot een lengte van 6 meter.” In opdracht van hoofdaannemer Bestbouw en onderaannemer Van Wijk Installaties werd zinkmeester Jobse BV ingeschakeld. “We hebben een methode ontwikkeld om gezette roevendaken in langere lengtes te produceren,” zegt Robert de Hamer van Jobse BV. “Daarbij hebben we ook de volledige engineering verzorgd waarbij rekening is gehouden met een grotere uitzettingcoëfficiënt en een afwijkend bevestigingspatroon. De roefbanen uit 1.00 millimeter dik NedZink NOVA zijn in delen gezet in onze werkplaats tot een lengte van 10 meter, uit één stuk. Ook de roefkappen zijn op dezelfde manier gemaakt.”

Ambacht
De mooie doorgaande en brede roef past perfect bij de 100 m2 grote aluminium pui aan de achterzijde van de woning. “De ambachtelijke bewerking van het zink geeft het roevendak een strak uiterlijk, maar niet te industrieel,” zegt Krijn. “De detaillering is minder strak dan bijvoorbeeld een stalen dak waarbij alle details identiek zijn.” Robert vult aan: “We hebben de opdrachtgever dan ook een kijkje in onze ‘keuken’ gegund. Hij had bewondering voor het productieproces en kon leven met de minieme zettingsverschillen, inherent aan het ambacht.” Het zinken dak komt vriendelijker over en past ook beter in het totaalplaatje, zegt Krijn. “Het gepatineerde zink is bovendien ongelooflijk duurzaam.” De zeer tevreden opdrachtgevers tot besluit: “Wij hadden eerst de vrees dat een zinken dak meer geluidsoverlast zou geven als het regent. We slapen er per slot van rekening pal onder. Onze ervaring is dat dit absoluut niet het geval is en we zijn dan ook erg content met het zinken dak.”

Villa Dubbeldam Villa Dubbeldam