Uniek gevelanker bespaart op isolatie

Op de stand van Schöck Nederland trok het unieke gevelanker uit glasvezelcomposiet de aandacht van menig bezoeker op Gevel 2018. Het Isolink®-gevelanker voorkomt warmteverlies bij het verankeren van geventileerde gevels aan de constructie. Het koudebrugprobleem wordt geëlimineerd. Daarmee is de geïsoleerde gevel nu écht vrij van thermische lekken en kan zelfs het isolatiepakket dunner worden uitgevoerd.

Bijna de helft van het warmteverlies in de gevel wordt veroorzaakt door de verankering. Volgens Geert Pannekoek van Schöck Nederland breekt het Isolink®-gevelanker met deze hiaat in de gevel. “Het Isolink® gevelanker vervangt de traditionele metalen verbinding tussen het gevelsysteem en de achterliggende gebouwconstructie. De warmtegeleidingscoëfficiënt van het glasvezelmateriaal in Isolink® heeft een lambda-waarde van 0,7 W/mK. Dat is ruim tweehonderd keer lager dan de veel toegepaste oplossingen uit aluminium. Van warmteverlies door het nieuwe anker is nagenoeg geen sprake meer. En dat hoeft dus ook niet meer te worden gecompenseerd met een dikker isolatiepakket, zoals vandaag nog steeds ‘gebruikelijk’ om de isolatiewaarde te halen. Door Isolink® als alternatief gevelanker toe te passen kan het isolatiepakket in veel situaties met de helft worden gereduceerd.”


Door Isolink®  als alternatief gevelanker toe te passen kan het isolatiepakket in veel situaties met de helft worden gereduceerd.

Universeel anker
Het Isolink®-gevelanker is op een eenvoudige wijze te monteren, zo laat Geert ons zien op de beurs. Het anker bestaat in de kern volledig uit glasvezelcomposiet. Aan het uiteinde is een metalen draadeind voorzien waaraan het gevelsysteem al dan niet rechtstreeks wordt bevestigd. “Het is een universeel anker dat door middel van koppelstukken vrijwel elk gevelsysteem kan dragen,” licht Geert toe. “De montagewijze is simpel maar doeltreffend. Het is een kwestie van een gat boren door de isolatie in het binnenblad. Vervolgens wordt het gat opgevuld met gangbare lijmsoorten en wordt het gevelanker erin gedraaid. Op die manier ontstaat een koudebrugvrije verbinding met de achterconstructie. Op het anker of koppelstuk wordt het houten of metalen regelwerk aangebracht en kan de esthetische bekleding worden opgehangen. De ankers variëren in diameter van 12 tot 20 millimeter en kunnen een gewicht dragen tot 200 kg/m2. Afhankelijk van de spouwmaat, diameter en positionering van de ankers (bijvoorbeeld onder een schoorstand) zijn zelfs hogere gewichten mogelijk. Met dank aan de enorme sterkte en stijfheid van het glasvezelmateriaal.”    

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Schöck Nederland, Roel van Gils