Sint Jacobschelp | Bergen op Zoom

Schier onmogelijke gevelbekleding

De gevelbekleding en balustradeschermen van appartementencomplex Sint Jacobschelp in Bergen op Zoom kenmerken zich door een unieke profilering. Een profilering die vanwege de aard van de zetting (dieper dan breder) niet zo een, twee drie gezet kan worden. Rometa Metaalproducten ontwikkelde een speciaal gereedschap om het schier onmogelijke toch mogelijk te maken. 

JMW Architecten, verantwoordelijk voor het ontwerp van de Sint Jacobschelp, weet als geen ander wat Rometa in huis heeft. “We hebben samen al vele mooie projecten gerealiseerd,” zegt Leon Pijnappel van Rometa Metaalproducten. “Vooral als het technisch wat meer uitdagender wordt, weten ze ons te vinden. Zo ook voor de bekleding van het appartementencomplex in Bergen op Zoom. Zowel de gevelbekleding als de balustradeschermen zijn verticaal geprofileerd door middel van zetwerk en ook nog eens deels geperforeerd uitgevoerd. Bij de balustradeschermen kwam nog een andere uitdaging om de hoek kijken; de diepte van de zettingen is groter dan de breedte: 100 millimeter versus maximaal 70 millimeter en ook nog eens schuin uitgevoerd. Daar wordt een zetterij over het algemeen niet vrolijk van.”

Rometa MetaalproductenDe gevelbekleding en balustradeschermen van appartementencomplex Sint Jacobschelp in Bergen op Zoom kenmerken zich door een unieke profilering.

Om de panelen te kunnen zetten, heeft Rometa een speciaal mes ontwikkeld. De panelen zijn allemaal brons geanodiseerd en deels geperforeerd. Ook voor wat betreft de perforatie hanteert Rometa een unieke methodiek. Pijnappel: “We laten architecten volledig vrij in het ontwerpen van het patroon. Ze hoeven niet te kiezen uit een beperkt aantal standaard patronen. Nee, dat mogen ze helemaal zelf bepalen. Dankzij een gestandaardiseerde methodiek zorgen wij altijd voor een passende oplossing aan het gebouw, ongeacht het beoogde formaat en patroon. Op die manier kunnen architecten op een relatief betaalbare manier hun stempel drukken op een gebouw. Wij nemen de engineering, productie en montage van de panelen voor rekening, zodat ook de aannemer er op dat vlak geen omkijken naar heeft.”    

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Rometa Metaalproducten