Parking Brightlands Chemelot Campus kiest voor duurzaam gemodificeerd hout

De Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen groeit flink. Deze research- en businesscampus had daarom sterke behoefte aan meer parkeerplaatsen. Dit resulteerde in een nieuwe parkeergarage met 400 plaatsen.

De realisatie en het ontwerp van het gebouw waren in handen van het Duitse HUBER Car Park Systems en architectenbureau cepezed uit Delft. Het was de wens van de opdrachtgever dat de parkeergarage aansloot bij de groene omgeving, maar ook dat er een overzichtelijke, veilige en efficiënte situatie aan de binnenzijde werd gerealiseerd. Door een optimale parkeerplattegrond met minder hellingbanen en eenrichtingsverkeer onderscheidt de parking zich in duidelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. 

Een opvallend aspect is het semitransparante gevelscherm aan de westzijde. Dit is gemaakt van lamellen van duurzaam gemodificeerd hout – afkomstig van Foreco – waardoor het geheel prima aansluit bij de natuurlijke omgeving. Door het plaatsen van dubbele lagen hout is de naam Brightlands duidelijk zichtbaar. Peter van den Heuvel van cepezed was nauw betrokken bij de realisatie en vertelt over de gemaakte keuzes. “Voor de lamellen zochten we naar geschikt materiaal en kwamen in contact met Foreco, een innovatieve specialist op het gebied van hout. We kozen voor verduurzaamd naaldhout dat brandvertragend werkt. Deze houten latten zijn ook bij het trappenhuis verwerkt. Hier zijn de latten verder uit elkaar geplaatst, zodat in combinatie met de glazen pui een transparant doorzicht ontstaat dat bijdraagt aan de sociale veiligheid van het trappenhuis.”


Doordat Foreco latten een duurzame bewerking gaf, kreeg het de levensbestendige kwaliteiten van hardhout.

Doordat Foreco latten een duurzame bewerking gaf, kreeg het de levensbestendige kwaliteiten van hardhout. “Het moest bovendien onderhoudsvrij en brandwerend zijn,” zo weet Leon de Haan, marketing & managementassistent bij de houtspecialist. “Daarom is hier gekozen voor NobelWood FRX. Deze houtsoort is ideaal voor parkeergarages, maar wordt tevens toegepast bij scholen en zorginstellingen. Het had in deze situatie bovendien een positieve bijdrage bij het gebruik van de dubbele lagen. De naam Brightlands is vanaf alle kanten zichtbaar, maar de letters komen van de zijkant het beste tot hun recht.”


Door het plaatsen van dubbele lagen hout is de naam Brightlands duidelijk zichtbaar.

Volgens De Haan levert Foreco ook nog andere houtsoorten met bijzondere eigenschappen die uitermate geschikt zijn voor de bouw van parkeergarages. “In Driebergen-Zeist en Zutphen hebben we SafeWood FRX toegepast in de gevels van de nieuwe parkings. Ook dit hout is dusdanig geïmpregneerd dat het brandvertragend werkt en dus ideaal als toepassing voor wanden en gevels.”   


NobelWood FRX is ideaal voor parkeergarages, maar wordt tevens toegepast bij scholen en zorginstellingen. 

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: Foreco & cepezed