Openbare Bibliotheek | Deventer

Geelkleurig 3D-keramiek eert patroonheilige

In de historische binnenstad van Deventer is een hypermodern gebouw gerealiseerd waarin de Openbare Bibliotheek is gevestigd. Het geel keramiek in de gevel verwijst volgens de architect naar het uiterlijk van de Lebuïnus, de patroonheilige van de stad Deventer. Om het hoge afwerkingsniveau te waarborgen, heeft Bijlbouw buiten het bestek om rechtstreeks opdracht gekregen van de gemeente voor de realisatie van de driedimensionale keramische gevel.     

Bijlbouw

Al in het voortraject werd Bijlbouw bij het project betrokken vanwege de moeilijkheidsgraad van het ontwerp. Architect Janneke Bierman van bureau BiermanHenket had als opdracht gekregen een gebouw te ontwerpen dat qua gevelafwerking opgaat in de omgeving. De keuze viel op een keramische tegel in zes verschillende uitvoeringen en qua lengte variërend tot 1,60 meter. Een tegel gemaakt van Duitse klei met verticale ribben en uitgevoerd in een unieke okergele kleur. De keramische gevel wordt afgewisseld met grote glasoppervlakken.

Bijlbouw

Ribbenreliëf
Vanwege de beoogde slanke gevelopbouw heeft Bijlbouw een speciale aluminium achterconstructie ontworpen, zodanig dat de neggen rondom de ramen beperkt bleven qua diepte. Aanvankelijk was het doel om voegen van 5 millimeter te realiseren, maar dat bleek alleen al door de toleranties van de tegels (5 millimeter) niet haalbaar. Zodoende werd de voegbreedte vergroot naar 10 millimeter. Twee mock-ups kwamen er aan te pas om het gewenste afwerkingsniveau te bepalen.BijlbouwHet was zaak dat elke tegel exact in lijn werd gemonteerd om één uniform lijnenspel te creëren.

De keramische tegels hebben een eigen gewicht van 65 – 70 kg/m2 en elk een afwijkend ribbenreliëf. De tegels zijn in de basis 40 millimeter dik en op het ‘hoogste’ punt 65 millimeter dik. Ze zijn verticaal opgehangen aan de achterconstructie, die is uitgevoerd in een zwarte kleur. Het was zaak dat elke tegel exact in lijn werd gemonteerd om één uniform lijnenspel te creëren. Iedere afwijking, zowel horizontaal als verticaal, is immers zichtbaar. Ook rondom en tussen de ramen. Met recht een precisieklus. Ook qua logistiek midden in de binnenstad van Deventer. Alles diende just-in-time te worden aangeleverd en dat betekende dat Bijlbouw de montageschema’s en al het benodigd materieel op voorhand al inzichtelijk diende te maken. Het resultaat mag er zijn. Deventer is weer een iconisch gebouw rijker, waar Lebuïnus trots op zal zijn.

Bijlbouw

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Bijlbouw
Uitgelichte afbeelding: 
De keramische gevel wordt afgewisseld met grote glasoppervlakken.