Nieuwe gevels voor bestaand kantoorpand KBK bouwgroep

KBK bouwgroep is toe aan een vernieuwd kantoorpand. Waar het pand momenteel een gesloten uitstraling heeft, wil de organisatie in de toekomst een ‘open’ pand met ruimtelijke structuur. Terwijl de verbouwing plaatsvindt, blijft het gebouw in gebruik. Dat vraagt om creativiteit en flexibiliteit en die uitdaging gaat Lieftink Geveltechniek graag aan. Architectenbureau KuiperSteur en KBK vertellen over de samenwerking voor het realiseren van een bijzonder project.

Energieneutraal kantoorgebouw
Wilbert Vrolijk van KBK is niet alleen opdrachtgever, maar ook de eindgebruiker van het pand. Hij weet dan ook precies wat hij van het vernieuwde pand verwacht en heeft alle vertrouwen in de expertise van Lieftink. “Na de verbouwing is het pand getransformeerd tot een energieneutraal pand met circa 150 werkplekken. In het huidige pand hebben we slechts 62 werkplekken. De binneninrichting bevat straks vooral glazen wanden waardoor het daglicht via de kozijnen, vliesgevel en het dak tot diep in het gebouw kan doordringen. Dit zorgt voor een transparante en prettige werkomgeving.”

Transparant kantoor
Architectenbureau KuiperSteur kan precies vertellen hoe het komt dat het huidige pand die transparantie nog niet biedt. “Het bestaande gebouw is de afgelopen decennia gefaseerd gebouwd en dat zie je terug in de structuur van het gebouw: een visie aan ruimtelijke samenhang ontbreekt. Het is een typisch kamerkantoor, wat niet meer past bij de openheid die KBK nu wil bereiken. Daarom gebruiken we in het vernieuwde ontwerp transparante scheidingswanden en grotere teamruimten.”


Het huidige pand (de oude situatie)

 

Aluminium gevels
Ook aan de buitenkant verandert veel, want de gevels ondergaan een ingrijpende metamorfose. “We gaan van een massa met gaten (de kozijnen), naar gevels met grote glasvlakken die omkaderd zijn. De kaders zijn van aluminium. De glasvlakken krijgen een horizontale geleding door het toepassen van forse aluminium dorpels. We geven de gevels een ‘horizontaal’ karakter. Het glas rondom de entree wordt structureel beglaasd – zonder stijlen en dorpels – en krijgt een grijs-blauw kleuraccent”, aldus KuiperSteur.

Waarom Lieftink?
De keuze voor Lieftink is niet onverwacht, vertelt Wilbert. KBK kende de organisatie al van de transformatie van het Volkskrantgebouw, waarbij Lieftink eveneens de gevels verzorgde. “De samenwerking verliep daar perfect. Het project waar we nu mee bezig zijn is niet voor iedereen weggelegd. Het bevat lastige detaillering, de beglazing van het pand is niet alledaags en ook het feit dat het gebouw tijdens de verbouwing in gebruik blijft, zorgt voor een uitdaging. Dan is het fijn als je kunt samenwerken met een partij waarvan de ervaring leert dat die partij het project aankan. De engineers van Lieftink denken onder meer mee over het type glas met bijbehorende coating en detailleringen. Veel is mogelijk en Lieftink gaat hier flexibel mee om. Dat is heel fijn werken!”