Molse Netevallei krijgt Metaglas

Uitgerekte weilanden, broekbossen, rietkragen en de gekronkelde rivier de Nete kenmerkt het voormalige heidegebied: de Netevallei. Aan de rand van het gebied tussen de oude en Molse Nete bevindt zich het groene karakteristieke sportpark Den Uyt. Het huidige zwembadcomplex wordt getransformeerd naar een hypermodern en compact complex die een natuurlijke barrière zal vormen tussen de vallei en overige sportfaciliteiten. Een nieuw zwembad als poortgebouw.

Molse Netevallei

Het groene karakter van de sportsite wordt gewaarborgd door de translucente buitengevelbekleding geheel in glas uit te voeren. Sinds de 19e eeuw vindt er zilverzandwinning plaats in Mol en omstreken. Het uiterst zuivere kwartszand, de basisgrondstof voor het maken van glas, heeft de aanleiding gegeven om dit materiaal toe te passen in het ontwerp van Slangen+Koenis architecten. Dit wordt extra benadrukt door een zeefdruk met een onregelmatige stippenpatroon toe te passen; de moleculaire structuur van kwartsglas. De glazen gevelelementen worden onder een hoek geplaats, dit in combinatie met de verschillende hoogte maten van de glaselementen geeft het binnenbad diversiteit aan schaduwen en wordt er optimaal gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht. Zo krijgt het nieuwe zwembad een transparant, licht, zacht en benaderbaar karakter.

Molse Netevallei

Om de transparante gevelbekleding te realiseerde ontwikkelde Metaglas een speciaal profiel die de esthetische wensen van de architect mogelijk maakt. Het was namelijk onmogelijk om het profiel uit één stuk te produceren. Door hier innovatief mee om te gaan en het profiel op te delen in 2 delen is het Metaglas gelukt een zo slank mogelijk profiel te ontwikkelen waarmee het gevelbeeld die de architect voor ogen had te realiseren.

Beelden: Slangen+Koenis Architecten