Leidsche Rijn Centrum | Utrecht

‘Al het goede komt in drieën’

In Leidsche Rijn is hard gewerkt aan een nieuw stadshart: Leidsche Rijn Centrum. Het centrum is opgedeeld in de buurten Noord, Kern, Zuid, Oost en is gefaseerd ontwikkeld. Blok A2-B2 is eerder dit jaar opgeleverd en huisvest een winkelcentrum met bovenwoningen en een parkeerkelder. Een complex project met aansprekende details dat onder toeziend oog van drie(!)architectenbureaus is gerealiseerd.

Het project Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland. Het ligt in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern, mooi centraal met een eigen NS-station en busstation. Inmiddels wonen er 80.000 mensen, een inwonersaantal dat nog gaat groeien naar 100.000 in 2025. Daarnaast zullen hier uiteindelijk zo’n 40.000 mensen een baan vinden. In het integrale plan van stedenbouwkundige Jo Coenen is naast wonen ook plaats voor cultuur, horeca en winkels. Het kenmerkt zich door een klassiek stratenpatroon met gevarieerde woon- en winkelblokken. De gebouwen hebben vijf tot acht bouwlagen, en worden afgewisseld met hoogteaccenten. Een van de eyecathers van het nieuwe plan vormt blok A2-B2.

Lieftink GeveltechniekDrie architectenbureaus, betekende in dit geval ook drie verschillende kleuren.

Eigen invulling
Blok A2-B2 is een ontwikkeling van asr vastgoed en gerealiseerd door bouwcombinatie Dura Vermeer – Trebbe. Lieftink Geveltechniek stond in voor de aluminium kozijnen en vliesgevels. “Het blok bestaat uit 81 appartementen, een ondergrondse parkeergarage, twee lagen bovengrondse parkeergarage, tien commerciële ruimten, één activiteitencentrum en een enorme Jumbo Foodmarkt van 5.600 m2,”
legt Joost Plompen van Lieftink Geveltechniek uit. “We zijn in een redelijk vroeg stadium bij het project betrokken vanwege de complexiteit van het project en het feit dat er drie architectenbureaus (De Zwarte Hond, DOK Architecten en RPHS+) bij betrokken waren.” Jo Coenen heeft er niet voor gekozen om elke architect één blok te laten ontwerpen, maar hij heeft de blokken juist onderverdeeld in kleinere gebouwen. “Zij hebben elk een eigen invulling gegeven aan het blok met verschillende typen kozijnen, profielen en kleuren. Dat maakte het voor ons als gevelproducent extra uitdagend,” blikt Plompen terug.”

Lieftink GeveltechniekLieftink Geveltechniek stond in voor de aluminium kozijnen en vliesgevels.

Veelvoud aan oplossingen
Lieftink Geveltechniek heeft alle kozijn- en vliesgevelsystemen van blok A2-B2 uitgevoerd in profielen van Schüco. “We hebben diverse profielsystemen ingezet, vanwege de verschillende esthetische wensen en technische eisen binnen het blok,” zegt Plompen. “Zo zijn verschillende kozijnen 30 minuten brandwerend uitgevoerd, maar zijn er ook exemplaren toegepast met een 60 minuten brandwerendheid. Dat laatste betrof de kozijnen in de algemene ruimten en met name de trappenhuizen. Voor de kozijnsystemen van de woningen is vervolgens gevarieerd in dieptewerking van de profilering en zoals gezegd de kleurstelling. Drie architectenbureaus, betekende in dit geval ook drie verschillende kleuren: brons geanodiseerd, licht goud geanodiseerd en een lichtgrijze poedercoating. RPHS+ had bovendien nog een aanvullende wens in de vorm van de plaatsing van 15 centimeter diepe kokers op de verticale stijlen van de kozijnen. Het moet gezegd, het geeft een speels effect als je de gevel onder een hoek bekijkt. Dan lijkt het alsof de gevel volledig gesloten is.”

Behalve de kozijnen en vliesgevels heeft Lieftink Geveltechniek ook de aluminium zetwerken, waterslagen onder de kozijnen, diverse zetwerkpanelen en beplating meegenomen in de scope. “Ook hebben we diverse Franse balkons op de kozijnen aangebracht ten behoeve van de doorvalveiligheid,” vult Plompen aan. “Daarnaast hebben we in de parkeergarage de schuifdeurautomatisering geleverd en gemonteerd die deels 60 minuten brandwerend zijn uitgevoerd, alsmede de schuifdeuren voor de supermarkt. Een project waar we met veel plezier op terugkijken.”   

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Lieftink Geveltechniek, Diederik Lieftink
Uitgelichte afbeelding: Stedenbouwkundige Jo Coenen heeft er niet voor gekozen om elke architect één blok te laten ontwerpen, maar hij heeft de blokken juist onderverdeeld in kleinere gebouwen.