Lava Textiles | Wielsbeke

Functie en esthetiek ontmoeten elkaar in zonwering

Wanneer je door de West-Vlaamse gemeente Wielsbeke (BE) rijdt, kun je niet naast het prestigieuze familiebedrijf Lava Textiles kijken. In 2016 werd dit gebouw onderworpen aan een heuse renovatie. En hoe. Het gehele gebouw is een streling voor het oog, maar de ware eyecatcher ervan is de strakke en rechtlijnige structurele zonwering voor de gevel, afkomstig van zonweringspecialist Duco Ventilation & Sun Control. En het mooie is: de buitenzonwering vervult niet alleen een esthetische functie, maar garandeert eveneens een aangenaam binnenklimaat op de werkvloer.

Net als vele andere gebouwen anno 2018 bestaat ook dit bouwwerk uit grote glaspartijen. Gemiddeld brengen we zo’n 90% van onze tijd binnenshuis door. Een licht en luchtig gevoel creëert daarbij een aangename omgeving om in te leven of – in dit geval – om in te werken. De keerzijde van de medaille: een hoger risico op oververhitting. Hierdoor wint het toepassen van buitenzonwering, waarmee je de koellast tot 63% verlaagt, meer en meer aan belang. Duco zorgt voor totaalconcepten met een maximum aan daglicht en een minimum aan zonhitte. Resultaat: een aangenaam, gezond en energiezuinig binnenklimaat.

Speciale toepassing DucoSun Cubic
Een van de belangrijkste pijlers binnen Duco’s totaaloplossingen is buitenzonwering, waarbij functionaliteit en esthetiek onlosmakelijk verbonden zijn. In dit verhaal gaat het om rechthoekige lamellen die verticaal geplaatst zijn. Deze kunnen we betitelen als ‘uniek’, aangezien er sprake is van een speciale onderlinge bevestiging van twee DucoSun Cubic 400 lamellen op elkaar. De ‘samengestelde’ lamellen, die allemaal 800 mm breed zijn, werden in een vast systeem geïnstalleerd en zijn multifunctioneel. Ten eerste zorgen ze ervoor dat de warmte van de zonnestralen efficiënt worden opgevangen. Daarnaast verlenen ze een architecturale meerwaarde: de rechthoekige vorm van de lamellen geven het gebouw een strak, rechtlijnig effect. Daarenboven garandeert de zonwering maximale privacy, maar belemmert tezelfdertijd het uitzicht naar buiten niet.

Zo zie je maar: een comfortabel en tegelijkertijd licht- en luchtrijk binnenklimaat is geen utopie.

Tekst en beeld: Duco