Kunststof dakbanen ideaal voor gezichtsbepalend dak

Iconische gebouwen als het Evoluon, Carré, Kurhaus en Circus Theater hebben één ding gemeen: hun dak lijkt te zijn gemaakt van zink, maar bestaat uit kunststof dakbanen. Tot voor kort werden PVC dakbanen, onder de naam Cosmofin, vooral toepast in de industriële hallenbouw, maar ze zijn ook prima geschikt om mooie zichtdaken te maken. Ideaal voor panden met een gezichtsbepalend dak.

Een recent voorbeeld is een appartementengebouw aan de Veemkade in Amsterdam. Dakspecialist Boko uit Westknollendam voorzag dit 25 jaar oude pand van een voor het oog authentiek zinkdak. ‘Maar schijn bedriegt,’ zegt technisch manager Marc van de Craats van Icopal dat de kunststof dakbanen leverde. ‘Op het dak liggen PVC dakbanen Cosmofin FG in een middengrijze kleur die langdurig kleurvast is. Een groot voordeel is de vrijheid van detaillering en de goede dampdoorlatend­heid. Om de zinklook zo dicht mogelijk te benaderen, zijn esthetische roeven op de dakbanen aangebracht.’

Eenlaags daksysteem
Cosmofin kan worden toegepast op platte en licht hellende daken in nieuwbouw-, renovatie- en onderhoudsprojecten. ‘De dakbanen zijn versterkt met polyester en speciaal ontworpen voor mechanisch bevestigde toepassingen. Het lichtgewicht eenlaags daksysteem is makkelijk te verwerken en het dak is eenvoudig te onderhouden en reinigen. De luchtdichte constructie verkleint de CO2-voetafdruk en geeft het dak een waterwerende bescherming.’ Cosmofin PVC dakbanen voldoen aan de hoge eisen van de nationale en internationale keuringsinstituten en hebben zich in de praktijk bewezen. Voor het aanbrengen van Cosmofin dakbanen is geen open vuur nodig, hete lucht volstaat. Hiermee voldoet de verwerking van Cosmofin aan de NEN 6050.