De kunst van het herstellen van dak- en gevelbeplating

Vroeg of laat krijgt iedere gevel er een keer mee te maken: schade. Niet alleen heel ontsierend voor het pand, het kan ook vervelende consequenties met zich meebrengen als het niet hersteld wordt. Herstellen is vaak goedkoper dan vervangen. Het resultaat? Laat dat maar aan de vakman over.

Wie schade heeft aan dak- of gevelbeplating vertrouwt op een persoonlijke benadering en op een op maat ontwikkelde oplossing. Het team van Panel Fix heeft al ruim tien jaar ervaring met het herstellen van schade aan zowel stalen als aluminium sandwichpanelen, gevelbeplating en dakbeplating. “Ons team bestaat uit specialisten met veel ervaring,” zo laat eigenaar Yusuf Erdener weten. “Dat moet ook wel, want iedere schade zit weer anders in elkaar. Er bestaat gewoonweg geen standaardoplossing. De kracht van het bedrijf schuilt dan ook in onze medewerkers. Zij kijken met kennis van zaken naar details als structuur en kleur. Want uiteindelijk wil de klant dat het pand weer representatief oogt.”

Schade aan dak- en gevelbeplating of sandwichpanelen kan op allerlei manieren ontstaan. Denk aan corrosievorming, vervuiling door luchtverontreiniging, verkleuring, maar ook tijdens het bouwproces kan er wel eens wat misgaan. Dit vereist een brede kijk op het vak van schadeherstel die verder gaat dan alleen herstellen en spuiten. “Je hebt bepaalde factoren, zoals weersomstandigheden die het proces van werken beïnvloeden. Daar moeten de jongens op kunnen improviseren. Net als de locatie van de schade, die zit lang niet altijd binnen handbereik.”


De totale restyling van een pand is de meest uitdagende klus.

Maar het mooiste van het vak is volgens Erdener toch wel om handmatig de profilering na te bootsen en de kleur exact na te maken zodat het niet van het origineel te onderscheiden is. “Dit is echt vakmanschap, je zou het bijna kunst kunnen noemen. Er bestaat dan ook geen mooier compliment dan een klant de plek waar de schade zat te moeten wijzen, omdat de schade niet meer is terug te zien. Dat is ook precies waarin Panel Fix zich weet te onderscheiden, kan ik uit
ervaring vertellen. Wij nemen de tijd om schades strak op te leveren. Daarbij gebruiken wij hoogwaardige producten die naadloos aansluiten bij de oorspronkelijke fabriekscoating en ontwikkelen eigen technieken en innovatieve hulpmiddelen om de schade volledig te herstellen. Zo oogt het weer als nieuw en behoudt de klant tevens de fabrieksgarantie.”

Wat is de meest uitdagende/mooiste klus? “De totale restyling van een pand, waarbij het hele pand overgespoten wordt met een zware verfpomp. Honderden vierkante meters in een nieuw jasje en een duurzame coating. Maar ook grote aanrijdschades waarvan de profilering van de beplating weg is en weer hersteld moet worden.”

Het team van Panel Fix was de afgelopen maanden betrokken bij diverse schadeprojecten, zoals het Distributiecentrum van Post.nl in Nieuwegein, EVIDES aan de Maasvlakte, Ameco in Apeldoorn en de panden van zowel Fresh Care als Bangma verpakkingen in Dronten.


Wij gebruiken hoogwaardige producten die naadloos aansluiten bij de oorspronkelijke fabriekscoating.

Tekst: Rob Buchholz en Ben Smidtman.  Beeld: Panel Fix