Innovatieve poedercoating als meerwaarde voor de gevelbranche

De keuze voor de juiste poedercoating is essentieel om tot een optimaal en duurzaam resultaat te komen. De sterke toename aan leverbare kleuren, structuren en effecten maakt het er niet eenvoudiger op. Diverse factoren – zoals ondergrond en omgevingscondities van het te bewerken materiaal – zijn van invloed voor het juiste type poedercoating.

Het Zwitserse IGP Powder Coatings is een innovatieve onderneming die graag ieder jaar een nieuw product op de markt brengt. Henk Kleinlugtebeld is directeur van het filiaal voor de Benelux van deze poedercoatproducent en vertelt over de nieuwste ontwikkeling: IGP-DURA@xal.

Poedercoating

“Het is een matte poeder en sowieso een prima alternatief voor anodiseren. Behalve op aluminium is IGP-DURA@xal ook te verwerken op andere metalen zoals staal en verzinkt staal.” Kleinlugtebeld ziet deze oplossing vooral in de gevel- en zonweringsbranche terug. “Binnen de projectbouw wordt het veel toegepast, maar ook de particuliere sector kiest er steeds vaker voor. IGP-DURA@xal heeft een exclusieve uitstraling en dat spreekt veel partijen aan. Het is aan onszelf de taak dat het wordt voorgeschreven. Wij moeten de markt instrueren en tevens vraag creëren.”

Op dit moment is het bij verwerking nog nodig om de temperatuur tot 200ºC te verhogen om de exclusieve uitstraling te krijgen. Vanaf dit voorjaar is dit al vanaf 180ºC mogelijk. Als innovatieve poederleverancier werkt IGP vanzelfsprekend  aan meerdere nieuwe ontwikkelingen op het gebied van poedercoaten. En doet dat onder andere samen met DSM. Als resultaat daaruit is RAPID®Complete
coating op de markt gebracht. Een éénlaagscoating voor bijvoorbeeld hout, MDF en metaal. “Dit is al binnen drie minuten op 130ºC te verwerken,” aldus Kleinlugtebeld.

Poedercoating

Behalve de productontwikkelingen blijft IGP Powder Coatings ook wereldwijd groeien. Afgelopen jaar opende de poedercoatproducent een productieplant in Polen, maar ook in de Verenigde Staten om daar de positie veilig te stellen. “Door het beleid van president Trump mochten onze coatingsystemen niet meer geïmporteerd worden, maar is het wel toegestaan om in het land zelf te produceren. We namen een producent over en kunnen daardoor ook op de Amerikaanse markt actief blijven en doorgroeien.”  

Tekst: Rob Buchholz   Beeld: IGP