High Tech Green school met gouden randje

Het IJburg College heeft haar hoofdvestiging in IJburg te Amsterdam. Vanwege een stelselmatige groei van de scholengemeenschap was een uitbreiding noodzakelijk. Die uitbreiding is inmiddels gerealiseerd op het nabij gelegen Zeeburgereiland. De nieuwe vestiging wordt omringd door groen en water en profileert zich nadrukkelijk als een ‘High Tech Green’ school dankzij het hightech uiterlijk en de duurzame BENG-condities. En dat alles met een gouden ‘randje’, zelfs voor wat betreft de zonwering.

De opgave was een groot programma op een beperkte kavel. Het ontwerp van atelier PRO is een compact gebouw waar een splitlevel ervoor zorgt dat in het krappe bouwvolume voldoende ruimte is. “De splitlevel zorgt ook voor meer ruimtelijke relaties tussen diverse functies,” aldus de architect. De school heeft als credo ‘leren in een leergemeenschap’. Dit betekent dat iedereen meewerkt aan elkaars ontwikkeling en aan de ontwikkeling van de school. Centraal in het nieuwe gebouw is een vide gerealiseerd die licht, lucht en ruimtelijkheid brengt. In deze vide hangt een stelsel van trappen dat ervoor zorgt dat verschillende delen van de school verbonden worden en gebruikers elkaar kunnen ontmoeten. Rondom deze vide zitten zowel alle deelscholen als alle praktijkruimten, waardoor er een overzichtelijke school ontstaat.

Unieke verschijning
Het gebouw heeft een maatschappelijke functie in de wijk en heeft daarom een bijzondere uitstraling gekregen. De goud geanodiseerde aluminium gevelbekleding maakt het gebouw tot een unieke verschijning in de overwegend steenachtige omgeving. Afhankelijk van het perspectief zorgen de aluminium cassettes voor een waar lichtspel. Een uniek detail zijn de verticale vinnen ter plaatse van de kozijnen die het gebouw extra cachet geven. Het bracht echter wel een uitdaging met zich mee voor Schellekens & Schellekens, specialist in projectzonwering. “Zonwering is een must om het klimaat in het klaslokaal op efficiënte wijze te kunnen regelen, maar ook om hinderlijke zonnestralen buiten te houden,” zegt Jacqueline Remery van Schellekens & Schellekens. “Met onze windvaste zipscreens kunnen we op een doeltreffende manier een optimale licht- en warmtewering realiseren. De Proscreen Zip (55 stuks), alsmede negen stuks van onze EOS 500-rolgordijn waren dan ook voorgeschreven in het bestek.”

Specifieke detaillering zonwering
De detaillering van de zipscreens vroeg de nodige aandacht, weet Jacqueline. “Het idee was om de zipscreens aan het zicht te onttrekken. We hadden echter wel te maken met de verticaal uitkragende vinnen op het kozijn. Inderdaad, de positie waar normaal gesproken de zijgeleiding wordt gefixeerd. In nauw overleg met gevelbouwer Rollecate en aannemer De Vries en Verburg zijn we tot een maatwerk detaillering gekomen. De zipscreen moet immers te allen tijde demontabel blijven. We hebben vervolgens een koppelstuk gemaakt, een blokje tussen de vin en het kozijnprofiel, waarop we de zijgeleiding hebben gefixeerd. De zijgeleiding bevindt zich dus achter de vin, maar blijft wel demontabel. De bak van het screen is boven tegen de horizontale stijl van het kozijn geplaatst, achter de gevelbekleding. Zowel de bak als de zijgeleiding zijn in dezelfde Alugold-kleur geanodiseerd net als de gevelbekleding en de kozijnen.”

Lichtwering en doorzicht
De EOS 500-rolgordijnen in RAL 9010 zijn volgens Jacqueline uitgevoerd met een Screen Nature Ultimetal (SNU) doek. “Het doek levert hoge prestaties op het gebied van zowel thermisch als visueel comfort en heeft een hoge reflectiewaarde en lage absorptiewaarde. Het zicht naar buiten blijft behouden. Juist die combinatie van lichtwering en doorzicht naar buiten in één doek maakt de EOS 500 met SNU-doek uniek. Het binnenvallende licht verblindt niet en er is geen sprake van hinderlijke weerkaatsingen op bijvoorbeeld computerschermen. Dat geldt overigens ook voor de zipscreens; ze voorkomen hinderlijk zonlicht en nemen warmte weg, maar tegelijkertijd belemmeren ze nauwelijks het uitzicht.”

Inmiddels is het IJburg College 2 volop in gebruik. Zo’n 800 leerlingen volgen hier dagelijks onderwijs in de richtingen
VMBO-T en HAVO. Het gebouw is volgens de scholengemeenschap een landmark geworden in de buurt en een gezichtsbepalend gebouw in onderwijzend Amsterdam. Een mooi compliment.     

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Schellekens & Schellekens


Bouwinfo

IJburg College 2 Amsterdam

Architect atelier PRO
Gevelbouwer Rollecate
Leverancier Zonwering Schellekens & Schellekens