Gevel als spil in verduurzaming gebouwde omgeving

Duurzaam bouwen neemt een enorme vlucht in Nederland. Juist voor de gebouwschil is daarin een cruciale rol weggegeld. Dat was de centrale boodschap op vakbeurs Gevel 2018 die op 23, 24 en 25 januari in Rotterdam Ahoy werd gehouden. Keynote Winy Maas van het toonaangevende MVRDV liet het publiek wel even goed schrikken met het thema van zijn de openingsspeech: ‘De Gevel Verdwijnt!’

Gelukkig nuanceerde Winy Maas zijn boodschap vrij snel. “Gevels zullen hun traditionele verschijningsvorm verliezen.” Volgens de gerenommeerd architect zijn er drie ontwikkelingen gaande in de gevel. De zoektocht naar transparantie resulteert volgens hem in volledig glazen gevels met geïntegreerde functies en sensoren om lichtinval, doorzicht en klimatisering te kunnen regelen. Ten tweede verwacht hij een toename van groen aan de gevel als antwoord op de vergroening van de stedelijke omgeving. En tot slot zou een gebouw en dus de gevel zich in de toekomt meer flexibel moeten opstellen naar de wensen van de gebruikers. Dat zal resulteren in een adaptieve, beweegbare en multifunctionele gevel.

De topics die Winy Maas aanhaalde tijdens zijn speech bleken niet uit de lucht gegrepen, want bij een aantal exposanten konden we dergelijke nieuwe ontwikkelingen ‘gewoon’ live aanschouwen. Het geeft aan hoe innovatief de gevelsector is. De beurs presenteerde volop nieuwe trends, innovaties en producten.

Organisator Martijn Carlier van Jaarbeurs kijkt dan ook terug op een enerverende editie, met productpresentaties, keynotes en workshops. “Je proeft drie dagen lang alle ontwikkelingen die de gevel raken. Fantastisch. Alle facetten kwamen voorbij: brandveiligheid, afwegingen tussen traditionele en nieuwe materialen, BENG, Nul-op-de-Meter, gebouwgeïntegreerde energieopwekking, circulair ontwerpen en bouwen, en natuurlijk de uitdaging om bij dat alles een aantrekkelijke, zorgvuldig gedetailleerde gevel te maken. Drie dagen lang een caleidoscoop van visies.”

De beurs trok bijna 5.500 bezoekers. De waardering van het bezoek is gestegen tot een ruime zeven. Uit onderzoek van Jaarbeurs blijkt dat op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen en de voorbeeldprojecten de belangrijkste motivaties zijn om Gevel te bezoeken. De beurs trok vooral architecten en aannemers. 35% van het bezoek geeft aan één of meerdere inhoudelijke sessies te hebben gevolgd. “Over de volle breedte tevredenheid over aanbod, opzet en inhoud van Gevel 2018. Zo tevreden zelfs dat 63% van het bezoek van plan is de volgende editie alvast in de agenda te zetten,” zegt Carlier tot besluit.