Duurzame esthetiek

Aan de Korte Schaft in Houten is recent het hypermoderne en zeer duurzame tuincentrum De Schouw geopend. Het tuincentrum voorziet grotendeels in de eigen energiebehoefte en heeft een voor Nederlandse begrippen unieke structuur met een ruggengraat bijna volledig uit hout in combinatie met stalen spanten. De gevels zijn voorzien van Colorcoat Prisma® en de daken zijn uitgevoerd in Colorcoat HPS200Ultra® van Tata Steel in een mooie pakkende kleur met veel diepgang.

Tuincentrum De Schouw was voorheen gelegen aan de Odijkseweg in Houten. Het tuincentrum maakt een dermate groei door dat het bestaande pand bijna uit zijn voegen barstte. Reden voor het tuincentrum om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden aan de Korte Schaft. Hier is in krap zes maanden een compleet nieuw pand gerealiseerd met een verkoopoppervlakte die maar liefst twee keer zo groot is als het voormalige pand aan de Odijkseweg. Ruimte genoeg dus om de komende jaren nog volop te kunnen groeien.

Chique uitstraling
De structuur van de nieuwbouw bestaat uit een combinatie van stalen kolommen en liggers met houten spanten. Het gebouw is bijna energie neutraal, voorziet in de eigen energiebehoefte dankzij 250 zonnepanelen op het dak en heeft ook een verregaand waterbeheer. In de nieuwe Schouw wordt het regenwater opgevangen en gebruikt om de planten in het tuincentrum van water te voorzien. “

“We hebben in het voortraject technische adviesgesprekken gevoerd met de architect dat heeft geresulteerd in de keuze voor een Colorcoat Prisma®-coatinglaag voor de gevels en een Colorcoat HPS200Ultra® voor de daken,” zegt William Borgstein van Tata Steel. “Daartoe hebben we vanuit Tata Steel de volledige bestekteksten aangeleverd. Het Colorcoat Prisma®-gamma kenmerkt zich door veel diepgang in de kleur en bezorgt het nieuwe tuincentrum een chique en deftige uitstraling.”

Colorcoat Prisma®
Recentelijk is de Colorcoat Prisma®-collectie in een ander jasje gestoken, vertelt Borgstein. “Met Colorcoat Prisma® zijn we van een 2-laagse- naar een hoogwaardige 3-laagse productietechnologie overgestapt. Het nieuwe coatingsysteem is chroomvrij en kent een ongeëvenaarde kleurstabiliteit. De kwaliteit van de Colorcoat Prisma®-collectie was al ongekend hoog, met het 3-laagssysteem gaan we nóg een stap verder. Het 3-laagssysteem verlegt niet alleen op unieke wijze de grenzen voor UV-prestaties, maar overstijgt tevens de hoogste Europese normen voor corrosie-bestendigheid. Daarom is dit product de ideale keuze voor commerciële panden, winkel- en opslaggebouwen, de publieke sector en panden met een superieure esthetische uitstraling, stuk voor stuk gericht op duurzaam gebruik. Colorcoat Prisma® is leverbaar in 29 kleuren, voldoet aan REACH en staat garant voor een nóg duurzamer en esthetische oplossing voor dak- en gevelbekleding. Er is een extra stap gemaakt om ook BREAAM- en LEED-certificering te ondersteunen met een Confidex® Garantie tot veertig jaar. Op die manier hebben gebouweigenaren tot veertig jaar na registratie een gerust gevoel.”    

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Tata Steel