‘Duurzame en in het oog springende nieuwbouw’

Op een prachtige locatie aan de Maas in Cuijk is in 2017 de duurzame en in het oog springende nieuwbouw van het Merletcollege geopend. Het Merletcollege is de eerste school in Nederland die gebruikmaakt van Maaswater om de betonconstructie te koelen. In alle ruimten is vloerverwarming en -koeling voorzien, ook in de gymzaal. Ventilatie geschiedt op basis van CO2. Hemelwater wordt geloosd via een wadi, waardoor het riool niet extra wordt belast. Een duurzame exploitatie is het resultaat, waar ook de oriëntatie van het gebouw een belangrijke rol in speelt. Het Merletcollege is haaks op de dijk gerealiseerd waardoor alle ruimten uitzicht hebben op de dijk en uiterwaarden van de Maas.   

De nieuwbouw biedt onderdak aan circa duizend leerlingen en is opgebouwd uit drie bouwlagen, die zijn omhuld met circa 1.700 vierkante meter geperforeerde aluminium beplating. De detailengineering, productie, levering en montage van deze gevelbekleding is verzorgd door Metal Design Works, specialist in geïntegreerde gevelcassettesystemen in onder andere staal en aluminium. “We zijn al in de ontwerpfase via offerteplatform 12Build door een calculatiebureau benaderd, om een aanbieding te doen voor één van de inschrijvende aannemingspartijen,” vertelt René de Nijs, accountmanager bij Metal Design Works. “Toen het project niet aan deze aannemer maar aan Wijnen Bouw Horst werd gegund, hebben we direct ons netwerk ingezet. Via Wijnen Bouw Someren zijn we met Wijnen Bouw Horst in contact gekomen, waarna we ook voor deze aannemer een aanbieding mochten doen.”

3D-uitwerking
“Op onze locatie in Eindhoven hebben we de gevelcassettes in 3D uitgewerkt, inclusief de bevestigingsmaterialen. Voor een optimaal inzicht en overzicht, tot in de kleinste details. We hebben bovendien een aantal principedetails van de gevelbekleding uitgewerkt en besproken met de architect, aannemer, vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) en het Merletcollege, op basis waarvan we deze opdracht gegund hebben gekregen,” vertelt De Nijs. “In de principedetails zijn onder meer de positionering van de bevestigingsbeugels en de verankeringspunten meegenomen, die positief afweken ten opzichte van de voorgeschreven constructie. In plaats van een kwetsbaar inhaaksysteem hebben wij namelijk een gefixeerde oplossing uitgeëngineerd, waarbij alle gevelpanelen maximaal worden ondersteund.” Alle vlakke panelen en hoekoplossingen – in diverse lengte- en breedtematen – zijn op de knooppunten voorzien van losse, flexibel instelbare montagebeugels, vertelt hij. “Bij de panelen langer dan 2,5 meter zijn ook halverwege twee montagebeugels gemonteerd. Een optimale stabiliteit én een uiterst vlakke gevel zijn het resultaat.”

Bijzondere geveldimensie
“Conform het ontwerp van architect Ector Hoogstad Architecten hebben we in dit project geperforeerde gevelpanelen geleverd met een perforatiediameter van Ø 38 mm en een hart-op-hartafstand van 50 mm,” vertelt De Nijs. “De aluminium gevelpanelen én de montagebeugels zijn gepoedercoat in een groenwitte NCS S 0505-G kleur, waarmee de verbinding wordt gezocht met de kleur van het ei van de Merlet (merel), de vogel waaraan het college zijn naam ontleent. De gevel verandert mee met de intensiteit van het daglicht, waarmee een optimale relatie met de lucht én het omliggende groen wordt bereikt. Op het achterpaneel zijn door de aannemer een embleem en diverse sportende figuren geschilderd, die samen met de geperforeerde aluminium beplating zorgen voor een bijzondere geveldimensie.”    

Tekst: Lieke van Zuilekom    Beeld: Metal Design Works / Bart van Vlijmen Fotografie