Driehoekstructuren op heipalen in ‘dik water’

Er hangt een kille sfeer in de Noordsingel, het monumentale gevangeniscomplex in het Oude Noorden van Rotterdam. Buiten is de gevoelstemperatuur iets beter. Prima weer voor het plaatsen van gele bokken tegen de gevels van de voormalige gevangenisvleugels. Het precisiewerk vraagt niet alleen de opperste concentratie maar getuigt ook van expertise. Ing. Koen Verleysen en Ir. Pol Geldof van Stabil verschaffen inzicht in het specialistische werk.

Tuin van Noord is de naam van het voormalige gevangeniscomplex en alles wat er om heen wordt gerealiseerd. Een project waar met respect voor de rijke historie wordt gebouwd aan wonen, werken en ontspannen. Juist om de rijkdom uit het verleden zichtbaar te houden, is een beroep gedaan op de experten uit het Belgische Meulebeke. “In principe was het de bedoeling van de aannemer om de gebouwen deels af te breken en deels te herbouwen. Dat plan is herzien. Door onze schoringswerken kunnen de buitenmuren behouden blijven zodat het monumentale karakter overeind blijft.” Stabil-directeur Verleysen verwijst naar het deskundige stutten van de buitenmuren waardoor de binnenstructuur van het gebouw volledig kan worden gesloopt, tot op het maaiveld en dat in één fase. “Het voordeel dat er veel tijdwinst wordt geboekt en dat de aannemer kan starten in een volledig ‘lege doos’.”

‘Dik water’
De ‘site’ is volgens Verleysen ideaal om de gevels te schoren met driehoekstructuren aan de buitenzijde. “Vanwege de buitenruimte vormen de structuren geen belemmering voor het vervolg van de werken.” Geldof: ”We rekenen de windkracht uit en brengen met onze structuren deze kracht over naar ballastplaten en/of andere funderingstypes.” Hij legt de link met een weegschaal. “Als we genoeg tegenwicht creëren kan er met de gevels niks mis gaan.” Dat er is gekozen voor paalfunderingen heeft te maken met de ondergrond in Rotterdam. “Dik water,” lacht Verleysen. 


Gent – Kouter.

Heien
“Onder iedere driehoekstructuur zitten twee heipalen 26 meter diep de grond in. De paalfunderingen kunnen de berekende krachten opnemen. Via ter plaatse gestorte betonblokken worden de driehoekstructuren verbonden met de palen. Dit geeft de balans om de gevels recht te houden.” Geldof geeft aan dat de driehoekstructuren/bokken in de eigen atelier worden vervaardigd, dat ze elk zo’n 3 ton wegen en dat ze 60 ton aan druk kunnen opvangen. “Een fantastisch maar ook veilig krachtenspel in combinatie met de wind.” 


Gent – Kouter.

Studiebureau
Bij het uitvoeren van een opdracht gaat het Belgische bedrijf Stabil met een eigen studiebureau met de grootste precisie te werk. “Na een uitgebreide studie volgt een gedegen ontwerp, een uitgewerkt voorstel en een vakkundige uitvoering,” schetst Verleysen het te lopen traject. Geldof koppelt daaraan de voordelen van het samenwerken met Stabil: “Het gehele traject is in een hand. Daardoor zijn we flexibel en kunnen de veiligheid op een werk waarborgen.”


Rotterdam.

Calamiteiten

De unieke aanpak van Stabil had de BAM-groep, verantwoordelijk voor het project Tuin van Noord, opgemerkt in Gent en Antwerpen. In Gent toonde Stabil een sterk staaltje van zijn kunnen op de hoek van de Kouter. Daar werd een gevel zowel horizontaal als verticaal geschoord. “De gevel zweefde als het ware boven de begane grond. De fundering werd volledig weggebroken om een nieuwe parking te kunnen maken waarvan de entree onder de gevel door liep.” Behalve dit soort projecten wordt op Stabil ook een beroep gedaan om te assisteren bij calamiteiten. Stabil borgde de veiligheid na de terroristische aanslagen op luchthaven Zaventem in Brussel. “Dat vraagt om snel handelen,” zegt Verleysen. “Plaatsbezoek, berekeningen maken en nog dezelfde dag uitvoeren. Uiteraard is in het kader van de deskundigheid en veiligheid ook op die plekken de totale regie in onze handen.” Stabil kan ook veel betekenen voor de Nederlandse markt. Bewijzen zijn er in Leiden en nu in Rotterdam. Bij het Belgische bedrijf werken 25 mensen waarvan eenderde ingenieur is.   


Rotterdam.


Rotterdam, v.l.n.r. I.r Pol Geldof, Thomas Hellebuyck, Ing Koen Verleysen.

Tekst en beeld: Willem de Volder

Uitgelichte foto boven: Gent-Kouter.