Centrale Toegangscontrole en brandveiligheid bij Zuyderland Brunssum

Met bijna 10.000 enthousiaste professionals is het Zuyderland Medisch Centrum de grootste werkgever van Limburg. De drie locaties van het medische instituut mogen jaarlijks op een kleine miljoen bezoeken rekenen. Alleen de hoogste kwaliteit is goed genoeg voor het Zuyderland wanneer het gaat om de barrière-vrijheid en veiligheid van bezoekers en personeel. Om de uitdagingen rondom deze thema’s aan te pakken gingen architectenbureau AMA-Groep, bouwbedrijven Jongen, gevelbouwer Alhako en entreespecialist GEZE de samenwerking aan.

Centrale Toegangscontrole
Volgens Roel Graven van AMA-Group was de complexe situatie rondom toegangscontrole in het Zuyderland Medisch Centrum één van de belangrijkste uitdagingen: “Wat het moeilijk maakt is dat je met verschillende zorgaanbieders te maken hebt, die op verschillende tijden werkzaam zijn en ook verschillende openingstijden hebben. En dat maakt het voor de toegangscontrole erg moeilijk. Enerzijds moet het betreden van het gebouw makkelijk verlopen, maar anderzijds wil je weer voorkomen dat men ’s avonds door het gebouw gaat zwerven. Terwijl we willen dat vanuit het architectonische ontwerp iedereen wel vrij rond kan lopen. Dan kom je een beetje in een spanningsveld terecht, wat we met een goed sluitplan uiteindelijk toch opgelost hebben.”

Een belangrijk onderdeel van dit sluitplan zijn de automatische GEZE EMD-F deuropeners, waarmee de verschillende afdelingen in het gebouw centraal kunnen worden geopend en gesloten. Daarnaast zijn in de hoofdingang inbraakwerende GEZE Slimdrive schuifdeurautomaten verwerkt die ook aangesloten zijn op het centrale toegangssysteem. Dit zijn essentiële onderdelen van de gevelbeveiliging die Alhako ontwierp voor het gebouw. De toegangscontrole was toch een hele puzzel om goed voor elkaar te krijgen, volgens Henk Moonen van Alhako:  “Zowel GEZE als Alhako hebben er veel energie gestopt om het plan goed te vertalen naar de praktijk qua sluit-, open- en toegangscontrole. We zijn zeer tevreden met de samenwerking en het resultaat.”

Oplossingen voor een brandveilig gebouw
Naast de toegangscontrole wordt ook de brandveiligheid centraal gemonitord en aangestuurd in het Zuyderland. De achterste gevel van het gebouw is voorzien van GEZE K600 automatische openings-systemen. Deze zijn aangesloten op de GEZE MBZ 300 RWA-centrale, die permanent in contact staat met het brandalarm. In geval van brand gaan de deuren automatisch open, zodat rook kan worden afgevoerd en mensen veilig het pand kunnen verlaten. Alle brandwerende binnendeuren zijn voorzien van GEZE TS 5000 deurdrangers die ervoor zorgen dat het verspreiden van het vuur binnen het gebouw tegen wordt gaan.

Succesvolle samenwerking
Het op niveau kunnen uitwisselen van kennis rondom thema’s als brandveiligheid en toegangscontrole bleek essentieel te zijn binnen de succesvolle samenwerking tussen de partijen. Roel Graven: “We hebben in ieder geval gesprekspartners die meedenken en het probleem waar we mee zitten ook snappen en weten op te lossen. Wij kunnen over heel veel dingen meedenken met een klant, maar uiteindelijk kom je soms technische situaties tegen, waar wij zelf niet de specialistische kennis van hebben. Dan kun je terugvallen op bedrijven als Alhako en GEZE. En dat is ons heel goed bevallen in dit project.”