Campus Corda | Hasselt

Campus Corda Hasselt: werkomgeving van de toekomst?

De nieuwe generatie kijkt op een heel andere manier naar werkomgevingen; ze zoeken naar beleving. Open werkomgevingen voorzien van veel groen en ontspanningsmogelijkheden, dat is het ambitieuze plan van Corda Campus. De oude Philips-gebouwen kregen een herbestemming en extra kantoorruimte werd toegevoegd door drie extra gebouwen in te passen in het herziene masterplan.

Aliplast

Ultieme blikvanger
“Architectenbureau ELD heeft esthetisch iets unieks willen creëren waarbij architectuur en landschap samensmelten. Om dat te realiseren, zijn verschillende soorten gevels gebruikt. Daar is een heel proces aan vooraf gegaan.” Aan het woord is Els Uvyn, projectmanager Aliplast/Corialis. “Voor de nieuwe gebouwen 2 en 3 was aanvankelijk een ander systeem gevraagd, maar Aliplast kon aantonen dat het een duurzame
buitenafwerking in de gevel kon realiseren met integratie van twee verschillende kleuren, wat perfect binnen het esthetische beeld van de architect viel en beantwoordde aan de lange levensduur die dergelijke gebouwen voor ogen hebben. Circulair meedenken. Aandachtspunten waren type beglazing door integratie van shadowboxen, verschillende glasdiktes, eisen naar wind- en waterbelasting, plaatsing voor open en gesloten geveldelen, brandoverslag en uitlijning en aansluiting van de gevelbekleding. In een vroege fase kennen wij als systeemhuis vaak de werk- en terreingegevens, uitvoeringstermijnen en technische eisen van dergelijke gevels.”

AliplastRender Campus Corda II.

Opdrachtgever Corda Campus en aannemer Democo kozen daarom voor een samenwerking met Aliplast Aluminium Systems, één van de toonaangevende spelers op de internationale markt voor het ontwikkelen van aluminiumsystemen. Aliplast verzorgde een coördinerende en faciliterende rol rondom engineering en diverse technische vraagstukken, en bracht partijen daarin samen: Belgo Metal CW (engineering op de werf) en Mondana (productie). Marc Mulders, sales manager Nederland legt uit: “Het ene bouwblok heeft een volledige glasgevel met aluminium gevelbekleding. Voor het vliesgevelprofiel is gekozen voor de McWall, die bekend staat om het behoud van natuurlijke lichtinval in het gebouw en het voorkomen van wind- en waterinfiltratie. Hierdoor zijn grote overspanningen en doorlopende glasstructuren ontstaan. Ook zijn met dit systeem overbruggingen van EI60-delen mogelijk. Het tweede bouwblok bevat gewone ramen. Rond de ramen is een op maat gemaakte uitbekleding gerealiseerd met een aluminium kadersysteem dat vlot naar de ruwbouw gekoppeld werd. De innovatieve Star75-serie is gekozen, vanwege de goede wind- en waterdichtheid waarmee ruimschoots voldaan wordt aan de normeringseisen en performante thermische prestaties die al jaren tot de betere in de markt horen. Alle stappen van het extrusie- en coatingsproces worden in eigen huis uitgevoerd. Daardoor hebben we volledige kwaliteitscontrole en bieden we 15 jaar kleurgarantie op de coating. Daarnaast bestaat een palet van 45 hedendaagse kleuren waar 25 jaar garantie op geldt. Hier hanteren we een nog strenger proces van het poedercoaten. Bij een project als dit, is het een plus als je weet dat vanuit esthetisch oogpunt kleurbehoud gegarandeerd is.”

AliplastBuitengevel zal klaar zijn eind 2018.

Helikopterview zorgt voor optimale communicatie
“De communicatie tussen de verschillende actoren in dit bouwproject is gedurende het gehele project uitzonderlijk goed te noemen en dat is de kwaliteit van het eindresultaat zeker ten goede gekomen,” licht Els Uvyn nog toe. “Door anders dan standaard te denken, door alles van a tot z door te nemen én ook stocks, productie, productoptimalisatie, leveringen en tekenwerk in een vroegtijdig stadium al perfect te krijgen, hebben we met het ingezette team de meest optimale situatie bereikt. Sterke communicatie en een constante helikopterview zijn van cruciaal belang teneinde een goed product te leveren. Onze logistiek hoofdsite in Lokeren is een niet te onderschatten troef.”

Tekst: Susan Peek    Beeld: ELD