Platform over gevels, glas & daken
Vacuümglas: revolutie in beglazing

Vacuümglas: revolutie in beglazing

Op de internationale glasbeurs Glasstec toonde AGC Glass Europe voor het eerst een nieuw type beglazing voor toepassing in gevels. De vacuümbeglazing evenaart de thermische prestaties en geluidsisolatie van drievoudige beglazing, maar is vier keer dunner en weegt een derde minder bij dezelfde afmetingen. De productie in de fabriek in het Belgische Lodelinsart start dit voorjaar.

Fineo is het resultaat van een technologische ontwikkeling tussen AGC en Panasonic. De nieuwe productie-unit zal de expertise van Panasonic in schermen en de knowhow van AGC in glasveredeling combineren voor de productie van zogenaamd vacuüm getrokken glas. “Om te voorkomen dat de glasbladen imploderen tijdens het vacuüm trekken, worden de bladen door middel van micro-spacers (pillars) op afstand gehouden,” legt Marc Donkers van AGC Glass uit. “De tussenruimte (spouw) bedraagt slechts 0,1 millimeter. Fineo is dus heel erg dun. Ook ontbreekt de bekende brede kaderrand van isolatieglas.”

Unieke prestaties
De vacuümglastechnologie is vooral opmerkelijk door haar energieprestaties. “We kunnen een Ug-waarde bereiken van 0,7 W/m2K, vergelijkbaar aan drievoudige beglazing,” zegt Alex Caestecker van AGC Glass. “Wordt het glas als ‘hybride’ product gebruikt voor het maken van isolatieglas, dan is zelfs een Ug van 0,4 W/m2K haalbaar bij een vergelijkbare dikte en gewicht aan gewoon isolatieglas. Fineo is loodvrij, 100% recyclebaar en daarmee C2C. Belangrijk kenmerk is bovendien dat er geen evacuatie-openingen zichtbaar zijn ofwel de bekende metalen dopjes. Ten opzichte van de klassieke drievoudige beglazing heeft Fineo ook een betere lichtdoorlaat. Ook akoestisch presteert het vacuümglas 3 dB beter.”

Gebouwschil van de toekomst
Het nieuwe product kan worden gecombineerd met het gamma multifunctioneel AGC-glas (zonwering, veiligheid, geluid, etc.) en is bestemd voor zowel nieuwbouw als renovatie, een belangrijke potentiële markt in Europa. Alex: “Fineo opent perspectieven voor het renoveren van historische panden, maar ook voor de renovatie van woningen met enkelglas of eerste generatie dubbelglas. We geven architecten bovendien de tools om vandaag al gebouwen van de toekomst te ontwerpen met een gebouwschil die voldoet aan de meest vooruitstrevende wetgeving die nog moet komen.” Marc vult aan: “Alleen al de aankondiging en het prototype van Fineo tijdens Glasstec heeft ons vele aanvragen opgeleverd. Het lijkt erop alsof de markt erop zit te wachten.”

AGC Glass Europe zal de productie van Fineo in april opstarten. In eerste instantie wordt het vacuümglas geleverd in maximale afmetingen van 1,60 bij 2,45 meter of 1,55 bij 2,50 meter. Volgens Alex geeft de techniek geen belemmeringen om in de toekomst grotere afmetingen te produceren. “Fineo is slank, laat meer licht binnen en minder koudeval dan isolatieglas. Het vacuümglas is later dit jaar ook als veiligheidsglas leverbaar (één of weerszijden), evenals met zonwerende coatings Stopray of Ipasol.”

Tekst: Roel van Gils   Beeld: AGC Glass Europe

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details